Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bílé jedy, jídlo a zdraví

11. 03. 2013 9:08:07
Proč rovnou jedy? No, protože k našemu organizmu se takto chovají. Zadáte-li toto heslo do kteréhokoliv vyhledávače, vyběhne vám spousta odkazů. Můžete tak studovat, divit se, lekat se a nakonec přijmout nějaké opatření. To nejjednodušší určitě je mávnout rukou a prohlásit: "Co mám teda proboha jíst?... Na něco přece člověk umřít musí, ne!!! ". To říkají ti zdraví, kteří se domnívají, že alespoň trocha péče o tělo zatěžuje či, že je to snad ostuda. Nebo dokonce společensky nepřijatelné. Přiznejte si, že ke svému domácímu mazlíčkovi se takto nerozumně jistě nechováte. Přeji vám tedy rozhodnutí, kdy se k sobě začnete chovat, jako k psovi. Nejdříve pár zneklidňujících informací. . . . Pak se začnete chovat 'in'. . . Možná.

Cukr STRAScukr.jpg

Cukry jsou v centru pozornosti jako rychlý zdroj energie. Jsou to však pouze některé, tzv. jednoduché. Ale, zejména v posledních letech, hodně se mluví i o tom, že cukr může být škodlivý. Nejvíce ten, který používáme denně. Je nepřirozený. Je upravený tak, že je zbavený většiny přírodních látek. Zůstane převážně jen to, co nám může způsobit, kromě libého pocitu sladké chuti, i mnoho škody. Proto patří oprávněně do této, tak sugestivně nazvané, trojice látek. Surovin, které rozhodně zdraví neprospívají. Kromě jiného se také ví, že cukr je živinou pro různé bakterie a kvasinky. Ty, které tolik otravují třeba i ženy nepříjemnou infekcí.

Mouka STRASmouka.jpg

Něco podobného, jako cukr. Je to poživatina, která je dokonale upravena do podoby, složením se původním zdrojům zdaleka nepodobající. Je to surovina, která přináší mnoho trablů. Nejen přítomností tolik zmiňovaného lepku, ale i nepřítomností přirozených a potřebných látek (třeba vlákniny). Navíc se do běžně používané mouky, hlavně v pekárnách, přidávají různé přísady, zajišťující některé komerčně výhodné vlastnosti (trvanlivost, ...). Ne všechny druhy, propagované, jako zdravé, tuto vlastnost mají. Jsou pouze lepší, než ty běžné.

MlékoSTRASmleko.jpg

Hojně užívaný nápoj a surovina, která se od svého původního jmenovce výrazně liší. Z původního mléka je "vycucnuto" vše, pro další zpracování a použití, zajímavé a tak se, zejména ta krabicová tekutina, primárnímu produktu příliš nepodobá. Vzhledem možná, složením ani náhodou. O produktech, zvaných mléčné, se dá psát hodně dlouho. Některé dokonce mléko nikdy nepotkaly. O zdraví údajně prospěšných přísad by se rovněž dalo s úspěchem pochybovat. Ty zdravé, které by přítomny být, podle reklamy, měly, často chybí. Mohli bychom dlouho diskutovat i o dalších věcech. Například, že kráva, která zdrojem mléka je, ho vůbec nepije. Ono je totiž původně určeno telatům a navíc od mateřského mléka lidí se zásadně liší. Dospělý člověk tedy pije mléko určené mláděti a dokonce jiného druhu.

Vysoká škola chemicko-technologickáBJzkumavkyVSCHT.jpg

Už ten název ve vztahu k potravinám může nahánět hrůzu. Že se o výrobu zdravého jídla stará technologie ve spojení s chemií. Je pravda, že její laboratoře spíše dbají primárně o to, abychom jedovaté látky nepožívali. Ale . . . ?! Tyto instituce a podobné laboratoře hledají vhodné přísady. Ingredience, které mají za úkol bez újmy na zdraví způsobit lepší barvu, chuť, trvanlivost. A mnoho dalších vlastností, které vedou hlavně k větší prodejnosti a tím ziskům. O případných zdravotních následcích se dozvídáme často velmi pozdě. To jsou ale historky opakující se již mnoho desetiletí. O to je to smutnějšíBJgumovimedvidci.jpg. Zvláště, vyjde-li najevo, že určitá zkoumající instituce je úzce spojena s výrobcem proti spotřebiteli. Aféry posledních dní to jen potvrzují.

luk

Autor: Václav Lukáš | pondělí 11.3.2013 9:08 | karma článku: 15.32 | přečteno: 1442x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Martina Studzinská

Třída all inclusiv

...aneb malé "třídní foto", tedy popis toho, co musí český učitel v průměrné třídě zvládnout za dopoledne. Připočtěme k tomu dvě až tři hodiny odpoledne u počítače nad administrativní prací a pár hodin týdně na schůzích.

24.9.2017 v 17:23 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 | Diskuse

Libuse Palkova

Bezdomovci

V naší soutěži jsme probrali kdeco-politiku, sex, atomové elektrárny, policajty, tchýně, ale co běžný občan? Co všichni naši pracující, nezaměstnaní, důchodci či bezdomovci? Právě těm posledně jmenovaným se budeme dnes věnovat.

24.9.2017 v 16:06 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 302 | Diskuse

Jana Slaninová

Pět dobrých důvodů proč vstoupiti do stavu manželského

Jo, všechno o tom už bylo napsáno, řečeno, zdokumentováno. Jeden čas jsem byla zavilou nepřítelkyní stavu manželského. Ale... Znám pět skutečně dobrých důvodů, proč se mají lidi vzít když už spolu chtějí žít.

24.9.2017 v 14:44 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 402 | Diskuse

Vratislav Kozak

Transformace pivovarství v České republice

Stať byla publikována již v roce 1998. Naplnily se předpoklady autora, že dojde ke koncentraci pivovarského průmyslu a prodeji nejvýznamnějších producentů piva zahraničním zájemcům.

24.9.2017 v 12:51 | Karma článku: 5.41 | Přečteno: 204 | Diskuse

Václav Toman

Jak souvisí držení těla a naše myšlenky?

Doba čtení: 3 minut Při vzpřímeném držení těla si vybavíme spíše pozitivní vzpomínky. Jak je to možné?

24.9.2017 v 11:35 | Karma článku: 7.67 | Přečteno: 283 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1034
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.