Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

V51á50c47l22a70v 44L32u11k51á32š 9333285414755

Dnes se objevil článek o překvapivém zjištění, že párky nemají s masem noho společného!!!!!! :-/ Někde se zmiňuji i o tom, že odbornice z masného průmyslu se kdysi zlobila v TV na zákazníky - jak mohou očekávat v párcích maso, když 1 kg čistého masa je dražší, než 1 kg párků. Tedy nic nového pod sluncem. Opět.

luk

0/0
3.4.2013 18:08
Foto

V83á77c20l98a15v 61L22u74k57á84š 9643815394415

Hezký den vám všem :-). Vzpomínám na to, jak jsme z kyselého mléka dělávali tvaroh. Z dnešního mléka (toho běžně dostupného a předem "řádně upraveného") ani náhodou něco podobného nevznikne:-(. Pouze nepěkně páchnoucí a nahořklá tekutina. A to nerozebírám jogurty "s živými kulturami", které by nejspíš měly vykazovat projevy života.

Vím, že celé téma je vosí hnízdo, na které mohou být různé názory, ale když ho nezničíme, nás může pořádně pobodat. Tedy ty vosy :-) Buď se budeme chovat, jako, že je vše 'cool', 'in', no jednoduše - v pohodě, nebo se začneme proti žihadlům chránit.

luk

0/0
27.3.2013 11:45

M10i31l90a75n 57S83t32e66h79l86í89k 7780209403481

S tou nevhodností kravského mléka to asi není úplně pravda. Podceňujete mocnou čarodějku - evoluci. Četl jsem nějaké pojednání o tom, že značné části Evropanů se v průběhu staletí vyvinul v těle enzym (?), který jim umožňuje bez problémů trávit kravské mléko. Údajně jím ale nedisponují všichni lidé, takže někdo může mít s jeho konzumací problém.

+4/0
11.3.2013 12:16
Foto

V98á97c22l96a29v 23L54u83k36á75š 9923615564885

Nejsem odborník na výživu, tento článek jsem zřejmě nečetl. Jak se ale říká, člověk je schopen zvyknout si i na šibenici;-). Proč by si nemohl zvyknout i na mléko. To ale zřejmě není ta cesta, kterou hledáme. A pak jsou tady ti, kteří se nepřizpůsobili.

Děkuji za příspěvek. Budu zvídat:-) Trochu jsem se rozepsal níže.

luk

0/−4
12.3.2013 10:17

K15l89á16r40a 31F11i37a65l27k10o54v53á 3299277711426

Na téma mléko již bylo napsáno mnoho a nikdy nikdo nedokázal jeho škodlivost (ani dlouhodobou) pro lidi, kteří ho dobře snášejí.

Zde je několik odkazů na blogy a hlavně obsáhlé diskuse na toto téma:

http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/c/159264/Nejvetsi-myty-mediciny-1-Nutno-konzumovat-mleko-a-mlecne-vyrobky.html

http://marekpapez.blog.idnes.cz/c/161058/Neverte-nesmyslum-o-mlece-a-mlecnych-vyrobcich.html

Já se ztotožňuji s blogem pana Papeže a byť si dnes dávám mléko skoro už jen do kafe, k míse bramboráků ho vždycky litr vypiju, (když není pivo) ;-)

+3/0
12.3.2013 10:41
Foto

V64á26c46l16a81v 40L29u96k91á86š 9763165484805

Hezký den. Ono vlastně nejde o nevhodnost, či škodlivost mléka, ale té tekutiny, která nám je jako mléko předkládána:-/

luk

0/0
10.5.2013 10:28
Foto

L89e70a 19V89o81j98t72e78k18o47v30a43-79S21o52f74r92a36n22k92o20v75a 2254497179737

Jsem ráda za každý takový článek a karma pro autora :-)R^ Jinak pro ty, kteří neví, čím nahradit zmíněné jedy... tak např. místo bílého cukru používat raději třtinový (není to taky úplně zdravé, ale alespoň o kousíček zdravější) nebo med, javorový sirup, melasu... přírodních a zdravých sladidel je hodně :-) Když už musíte používat bílou mouku, tak ji nahradit raději celozrnnou, špaldovou nebo jinou moukou (na trhu je docela velký výběr). No a když to nevydržíte bez mléka, tak tam existují taky zdravější varianty... mléko kozí, ovčí, sojové, rýžové, mandlové... Nebojte se zkoušet nové věci :-)

0/−4
11.3.2013 10:34
Foto

K69a18r48e44l 34B30o27h46á19č83e44k 1391457716694

Třtinový cukr není bílý?:) Ale to je omyl ;) Bílý cukr může být řepný i třtinový...ta hnědá barva se odstraňuje rafinací u obou cukrů a chemicky se nijak zvlášť co do podstatných složek oba cukry neliší :)

http://life.ihned.cz/jidlo/c1-59091080-rozdil-mezi-repnym-a-trtinovym-cukrem-je-vic-v-chuti-nez-v-prinosech-pro-zdravi

+3/0
11.3.2013 11:25
Foto

L84e18a 97V85o48j60t17e53k26o93v49a93-54S69o24f54r68a81n17k39o63v40a 2734227989257

Já vím, proto píšu, že třtinový cukr není taky úplně zdravý. Ale je trošičku zdravější, jelikož si zachovává alespoň určitou část minerálů a vitamínů.

0/−4
11.3.2013 11:30
Foto

K43a12r68e40l 62B90o50h33á34č67e26k 1631687236614

To si nerafinovaný z řepy ponechává také :) Ohledně slazení je to obecně zajímavé...dnes už existují skupiny, které tvrdí, že Aspartan je prokazatelně rakovinotvorný :) Možná je šance...stevia?:) Anebo jde jen vždy o byznys a lobby?:)

+3/0
11.3.2013 11:34
Foto

L64e31a 50V83o35j71t75e93k38o74v56a37-42S15o54f44r84a85n32k27o14v84a 2844407589537

To ano, ale nejedná se už o klasický bílý cukr :) Jj, stevia je dobrá... tu si dávám do čaje :) Tak o byznys možná jde všem... ale vždy je lepší přírodní sladidlo, než umělé.

0/−4
11.3.2013 11:53
Foto

K31a44r56e38l 14B23o93h76á98č18e32k 1381727536674

No jistě, že nejedná, to je přeci to, co píšu od začátku :) Bílý cukr...je třtinový i řepný...barvu získá rafinací :) 

Hnědý...může být opět klidně třtinový i řepný...bez rafinace :) Oba jsou stejně zdravé nebo nezdravé, pokud jsou...oba rafinované nebo oba nerafinované :)

+3/0
11.3.2013 11:57
Foto

L18e40a 64V16o62j17t27e79k33o40v76a45-95S56o78f46r19a34n81k49o40v46a 2984697429437

Tak o bílém třtinovém cukru jsem ještě neslyšela :) Tady máte hezké rozdělení: http://trendyzdravi.cz/vyziva-a-gastronomie/tmavy-hnedy-nebo-trtinovy-vyznate-se-v-nabidce-cukru.html

0/−5
11.3.2013 12:08
Foto

K64a16r46e21l 56B22o77h58á95č54e29k 1341957456134

To nevadí, že neslyšela :)

http://www.gastroprofesor.cz/clanek/tritinovy-cukr-demerara-dry-te

+3/0
11.3.2013 12:11
Foto

L64e33a 96V37o76j97t29e29k71o23v13a90-13S37o70f40r93a72n29k52o21v43a 2214837639677

Ten váš odkaz je jenom srovnání třtinových cukrů, nic víc. Třtinový cukr se jmenuje třtinový, protože obsahuje zdravou melasu stejně jako nejkvalitnější hnědý cukr, ovšem ta se do něj nepřidává během výroby, ale je již v základní surovině a během zpracování třtiny se z ní neodstraňuje :)

0/−5
11.3.2013 12:21
Foto

K46a60r34e26l 84B38o46h46á74č23e12k 1421647456454

Ten můj odkaz ukazuje, že mezi třtinovými cukry jsou produkty čistě bílé barvy :) Stačí se podívat :)

+2/0
11.3.2013 12:23
Foto

L85e73a 96V52o31j74t31e35k23o35v60a75-92S91o31f21r23a72n19k60o68v93a 2554377739547

Čistě bílé nejsou... píšou, že téměř bílé :) A tohle už zavání spíše klamáním spotřebitele. Když člověk kupuje třtinový cukr a není úplně hloupý, tak by si měl ve svém zájmu vybírat co nejhnědší :)

0/−6
11.3.2013 12:34
Foto

K66a61r56e38l 61B17o83h17á34č68e24k 1401427926244

:)) Dobře...vzdávám to, mysli si o cukrech, co uznáš za vhodné, i když v tom článku s jednotlivými produkty i v předchozím odkazu je to celkem jasně definováno :)) 

Já jen chtěl říct, že nahradit bílý jed hnědým jedem není řešení, i když ten hnědý je obohacen o minerály a vitamíny snad...pořád je to ve smyslu této kategorizace jed :))

Hezký den přeji :-)

+3/0
11.3.2013 12:50
Foto

L34e21a 90V34o62j52t53e53k12o87v69a54-83S75o91f28r69a78n76k17o69v77a 2844727529917

Ale vždyť já se s vámi nepřu... já jsem napsala (2x), že ten třtinový taky není žádná výhra, ale pro člověka, který z nějakého důvodu odmítá zdravé sladidlo, je třtinový cukr alespoň trošku zdravější varianta. Já osobně používám jiná sladidla, ale jsou tady lidé, kteří nechtějí nebo si nedokáží představit život bez toho tradičního cukru. Takže když už jed, tak alespoň s vitaminy :)

0/−4
11.3.2013 13:25

A85l66e61n96a 81V40e26s45e43l82á 3643131215118

Větu "Třtinový cukr se jmenuje třtinový, protože obsahuje zdravou melasu" čtu už podesáté a snažím se pochopit její smysl.... zatím marně. :-(

+4/0
11.3.2013 13:04
Foto

L22e18a 54V49o91j62t98e40k41o50v53a61-64S84o54f56r35a27n80k69o66v86a 2904147169387

Tak si najděte něco o výrobě třtinového cukru a možná pochopíte :-) Myslím, že google vám v tom může pomoci, ale chce to trošku námahy a hledání... ;-)

+1/−6
11.3.2013 13:48

A37l47e42n19a 62V65e66s74e93l61á 3333451805898

Pardon - ale jak může slovo "třtinový" mít jakýkoli společný slovní základ se slovem  "melasa"... na to je google fakt krátkej. ;-D

Je to o hodně prostší. Třtinový cukr se jmenuje třtinový, protože se vyrábí z cukrové třtiny. Fakt.

+3/0
11.3.2013 19:54
Foto

V91á54c34l20a52v 30L74u41k90á86š 9563475314505

:-) Hezký den Leo. Všimla jste si, že vše, co tady mluví pro zdravý život, je ohodnoceno "minus" !!!!!!???

luk

0/−5
15.3.2013 14:45

I44v35o 26Ž49á43č62e34k 9610972329867

Závěr: jen ten, kdo nejí a nepije vůbec nic, zemře naprosto zdravý.

+10/0
11.3.2013 9:46
Foto

V86á93c89l89a92v 33L89u45k90á77š 9213615804615

Tento závěr = obvyklé reakce "hrdinných pštrosů". Kontrolka hlásí málo oleje. Tak ji raději zacloním hadrem, než abych olej zkontroloval, případně dolil, či vyměnil. No a, když se zadře motor, lituji, že jsem NĚCO PREVENTIVNĚ neudělal:-(

luk

0/0
28.3.2013 22:44

I84v63o 95Ž55á54č62e25k 9430252409687

Potíž je v tom, že jsem během svého života slyšel obrovskou spoustu doporučení ohledně "zdravé výživy" a kdybych je dal všechna dohromady, tak už mi fakt bylo "zakázáno" skoro všechno. Když je těch kontrolek příliš mnoho, tak člověk prostě neví, kterou brát vážně.

A když mi někdo začne tvrdit, že něco, co lidé konzumují tisíce let, je najednou fuj, tak si pomyslím - jak je možné, že jsem vůbec tady?

+1/0
29.3.2013 1:41
Foto

V44á82c12l28a65v 40L56u12k32á64š 9353845504975

Pravda je, že význam některých "kontrolek" se často mění. Jsou ale ale některé, jejichž význam neklesá, resp. nemění se. Ledacos nového, co vyžaduje pozornost, se objeví. Mnohé je také ovlivněno chutí odřít lidi co nejvíc. Třeba pomocí nesmyslných reklam a vymyšlených hrozeb. To je ale dosti obvyklá praxe. TO je podle mne příčina. Vzniká tak Vámi popisovaná potíž. Běžný člověk, odborně vzdělaný v jiném oboru, se velmi těžko v té záplavě sdělení orientuje a pak často slýchávám skoro zoufalé: " Proboha!!! Co mám tedy jíst". Je to problém. Ekonomicky slabší člověk na pravidelé kupování zdravého jídla nedosáhne. Ovlivnitelné jsou tedy zbývající 2 nohy "trojnožky zdravého života" - dostatečný pohyb a psychická pohoda. Ty jsou ale bohužel velmi často ovlivněny finančními prostředky. Proto bývají většinou chudší lidé také obézní a poté i nemocní. Těm lépe situovaným "zbývá" stres, kterého mnohdy užívají plnými doušky.

luk

0/0
29.3.2013 15:56
Foto

Š63t65ě11p40á72n 32B73i45c87e57r98a 6379152528696

Která potravina není jedem? Minimálně stopy jedů v sobě nese. Jenomže naše těla jsou na jedy navyklá a bez nich jsou nesvá stejně jako ve sterilním prostředí. Neberte tělům jedy, neberte jim bakterie, viry, cizopasníky. Těla musela celou dobu svého vývoje bojovat o existenci a pokud přijdou o nepřítele, udělá si ho ze současných spojenců.

+9/0
11.3.2013 9:37
Foto

V71á52c78l58a31v 57L49u87k27á34š 9473645584575

:-) V této souvislosti vzpomínám na poměrně humorný kolotoč, podporující trochu Váš příspěvek. Kdysi k nám jezdili na léčení lidé z tehdy zpřátelené exotické země . U nás v nemocnici jsme je léčili i tak, že jsme jim vyhnali z těla úspěšně všechny parazity. V domovině se jim  do krve a do střev zase vrátili. Jsou na sebe odjakživa zvyklí ;-). Ty "novodobé jedy" k nám odjakživa nepatří a tak ne každý je dobře snáší. Některým dokonce opravdu škodí. Proto na ně upozorňuji.

luk

0/−4
14.3.2013 11:44

H95e58r78m54í57n90a 95H24a13r51k18e93r 9980932532285

A co navrhujete? Začít to přebarvovat?V

+6/0
11.3.2013 9:35
Foto

V37á34c13l42a60v 21L56u35k29á50š 9233765824165

Hezký den vám všem přeji. Opět říkám, že nejsem vševěd a zároveň je velice pravděpodobné, že neznám všechny související materiály. Proto jsou mé články subjektivní, podepřené nastudováním některých zdrojů.

   Zatímco v politických a "V.IP." otázkách má každý jasno, tato témata jsou trochu zádrhel. A hlavně se o nich moc nikdo nebaví. 'Ivo Žáček" - častý postoj většiny, která podobné názory (ve všech oborech) odbývá přezíravým mávnutím ruky. "Hermína Harker" - přebarvovat se již dávno začalo. A vznikly tak novodobé potraviny ;-). Řešení spíše vidím v akci 'konec přebarvování a větší vyžívání přirozených (nepřebarvených) zdrojů. "Nové enzymy v rámci evoluce" jistě vznikají. Je mnoho příkladů, kdy se i složité organizmy přizbůsobují extrémně nepříznivým podmínkám. Proč ale takové jedy a podmínky akceptovat. Kdo ví, co nám to může přinést.

   Ještě zdánlivě nesouvisející poznámka.

  Je normální, že "problémy" života V.I.P. osobností a podobně jsou hodnoceny vysoko, jsou hodnoceny mnoha '+', zatímco otázky a problémy opravdového života . . . .. Je to ale známá pravda, že lidi čtou raději o cizích tragédiích. Sledovanost bulváru byla vždy vyšší, než kvalitních zdrojů.

luk

0/−4
12.3.2013 10:09

A35l66i24c87e 91B97a30r81e57š61o72v56á 9492361507366

Zase můj šálek čaje, dávám karmu a těším se na příště.R^Naprosto souhlasím (jenom občas porušuji).

+1/−6
11.3.2013 9:26
Foto

V57á55c44l97a95v 22L61u26k95á83š 9113525354165

;-) Nádherný den Vám přeji. V rámci světového R^ týdne mozku byla zahájena i intenzivní osvěta nebezpečí CMP. Zatím jsme byli v Brně, Jihlavě, Praze a Plzni. Tato dlouhodobá akce vyvrcholí v říjnu 2013. Např. v úterý 19.3. bude v regionální stanici Plzeň 2x živý vstup (hodinový) na toto téma. V tom večerním bude možnost přímých dotazů a odpovědí. Potvrzení běžné praxe - Většina se chová, jako pštros. Před případným ev. zjištěním nějakého zdravotního problému raději utíká, než, aby s tím něco dělali (dokud je to včas- "Nikdy se neví, co je dost, než se ví, co je víc, než dost"). Na možnost třeba si jen nechat změřit reagují často slovy:"Ani to raději nechci vědět", následuje rozpačitý smích (aby před kamarády nevypadali, jako slaboch) a spěšný útěk do nějakého zařízení rychlého občerstvení. Mezi těmi, co se nechali přimět k této jednoduché kontrole, jsme zachytili až neuvěřitelně velké množství mladých s vysokým tlakem a tím jsme je možná uchránili od zdravotních komplikací (pokud poslechnou rady a nemávnou jen hrdinsky rukou:-/.

Vím, že tato témata nejsou populární, (soudím podle prudce narůstající karmy i zájmu novinářů;-(), ale . . . nedám pokoj. Protože nešťastných věku okolo 20 let po nějakém druhu CMP (a zbytečně !!) jsem viděl hodně a spíše je v těchto mladších skupinách nárůst případů. (více také kolega na www.ictus.cz) 

luk

0/−4
15.3.2013 12:31
Foto

V77á29c40l96a26v 50L79u21k12á54š 9973555764515

Zajímalo by mne, který anonymní hrdina dává "minus (-)" všem k životu směřujícím příspěvkům ? Rv

luk

0/−4
15.3.2013 14:41





Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.