Věda pokulhává

Ještě v devadesátých letech minulého století se striktně tvrdilo, že funkce mozku je neobnovitelná. Sto let před tím se objevily myšlenky, že by to nemusela být pravda. Napovídala tomu praxe, protože byly zaznamenány "neuvěřitelné příběhy uzdravení, či zlepšení". Pacienti i s těžkým poškozením mozku se upravili víc, než se předpokládalo. Někteří na tom byli podle současných poznatků velice špatně. Jejich stav byl hodnocen, jako těžko slučitelný se životem a přesto žijí. Velkou zásluhu na tom má jistě ohromná vůle chuť žít.

Výzkumu trvá dlouho, než prokoukne

Věda tvrdila, že takové příběhy jsou jen chiméry a nesplnitelné sny. Donedávna bylo neuvěřitelné, že čmelák, se svojí hmotností a stavbou křídel, dokáže létat. On o těchto úvahách nevěděl, a proto si létal dál.

Čapek to také věděl

Psal o pánovi, který uměl létat. Poté, co mu jeho umění vědecky zpřipomínkovali odborníci, tuto schopnost ztratil. Podle stávajících znalostí bylo létání nemožné.

Skutečný příklad z historie  Vědě trvá kolikrát i víc, než století do objasnění doposud fungujícího. Počátkem minulého století bylo pozorováno, že lidé, mající problém se srdcem, dobře reagují na nitroglycerin. Teprve v 70. - 80. letech 20. století začali lékaři objevovat nezaměnitelnou a důležitou úlohu kysličníku dusnatého (NO), (nikoliv dusného - "rajského plynu"- N2O), v mnoha funkcích lidského těla. (Vedlejším produktem jsou třeba známé preparáty na erekci). Panu Nobelovi tedy můžeme být vděčni i za tuto látku. Za její objev byla mimochodem udělena v 90. letech právě Nobelova cena ve fyziologii a medicíně

Kdo za to může?
Nikoliv klub skeptiků, který chce mít vše "černé na bílém". Za to zpoždění může pochopitelně úroveň vědy, resp. schopnosti ledacos si vědecky ověřit. Připadá mi však krátkozraké odmítat, hanět a zesměšňovat něco, o čemž nevím, jak to funguje. Čemu nerozumím, to nehodnotím. Mohl bych se stát snadno směšným. Výzkumníci to mají ale komplikovanější. Jsou vázáni předpisy a postupy, které jim neumožňují mnohé, byť převratné, objevy pustit dříve "do světa".

Zázraky v rukách laiků
Tak se tedy i lehce stává, že se mnohých nápadů chytají nepříliš seriózní výrobci a obchodníci a nabízejí zoufalým lidem "zázračné" metody a preparáty. Protože se chytnou domněnky, aniž by si ji ověřili.

Praxe mnohdy vědu překvapí

Je dobré být "rozumně skeptický" a neodmítat vše. Třeba jen myšlenka, že mozek umí víc, než ještě nedávno připouštěla lékařská věda, má na svědomí úžasnou vůli, vytrvalost a naději.

Víru, že mnoho nevyléčitelných a nezlepšitelných má šanci.

 

Luk

 

 

Autor: Václav Lukáš | neděle 13.4.2014 9:08 | karma článku: 11,09 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Maminka

11.5.2014 v 19:18 | Karma: 9,12

Václav Lukáš

Mezinárodní den žen

8.3.2014 v 17:05 | Karma: 13,26

Václav Lukáš

Porazila zubatou

6.2.2014 v 10:09 | Karma: 10,55

Václav Lukáš

Michal Viewegh a jeho boj o život

27.12.2013 v 18:16 | Karma: 19,53