Alzheimer, jeho nemoc a epidemie

5. 10. 2013 10:09:08
To není jeho nemoc. On ji jen specifikoval a oddělil od prosté demence. Především popsal její projevy a nepříjemné společenské dopady. Budoucnost, kterou si mnozí uvědomují, nicméně proti ní nic nepodnikají. Ve chvíli, kdy se dostaví, a nemoc se "rozjede", bývá již pozdě. Léčba nebývá příliš účinná, spíše chrání dalšímu zhoršování. Často ale již není, kam a jak se zhoršovat.

Epidemie AlzheimeraALZclanek.jpg

V médiích proběhla informace o "epidemii Alzheimerovy nemoci". Že se to prý projevuje v poslední době. Ona to není tak nová nemoc. Příčin, proč se o ní hovoří, je víc.

Lidé se dožívají vyššího věku

Protože lidský věk se zvyšuje, je také procentuální výskyt některých nemocí, patřících spíše ke stáří, významnější. Demence starší lidi vždy trápila.ALZveda.jpg

Výzkum odhaluje nové nemoci

Nové vyšetřovací metody umožňují důkladněji zkoumat lidské tělo a jeho nemoci. Před existencí a větší dostupností počítačové tomografie (CT) a magnetické resonance (MRI) hodně pacientů, v dřívějších dobách umístěných na psychiatriích, také umíralo na nerozpoznané nádory mozku (podobných příkladů je pochopitelně více).

Alzheimerova nemoc!!! Jak se projevuje? Jak ji poznám?ALZvedaa.jpg

Zprvu nenápadné projevy - zapomínání, ztrácení klíčů a dalších předmětů běžné potřeby (už slyším poznámku, že určitě máte taky "toho Němce", protože jste několikrát ztratili cokoliv :-)). Pokud ale zvládáte ostatní, tak není obava opodstatněná. Zvláště, jste-li mladšího věku. Pozdějšími příznaky jsou špatná orientace, nepamatování si jmen, pletení si data (den, měsíc, roční období i letopočet), ale i další poruchy rozpoznávacích funkcí.

Kdy k lékaři?

Máte-li věk nad 50 let a objevili jste u sebe něco z toho, co popisuji, měli byste být vyšetřeni odborníky (psychology, psychiatry). Včasný záchyt a léčba můžou ledacos zachránit. Dokud si "budoucí nemocný" toto nebezpečí uvědomuje. Pak se stává velmi obtížným i blízkého, do té doby soudného, přesvědčit o oprávněnosti vyšetření.

Kdo by měl pomoci?ALZdcerraatata.jpg

Příbuzní, blízcí a osoby z okolí. Ti s člověkem přicházejí do styku nejvíc. A právě oni by měli včas iniciovat odborné vyšetření. I tady platí, že je lepší nechat se prohlédnout dříve třeba "zbytečně", než pozdě.

Kam se obrátit?ALZpomocneruce.jpg

Osobní zkušenosti mám s vysoce odborným a lidským přístupem především s těmito organizacemi. Česká Alzheimerovská společnost a Nadační fond Alzheimerovy nemoci.

Mohu se bránit sám?

Ano. Je třeba být co nejdéle aktivní duševně. Nevyhýbat se společnosti, pěstovat koníčky. Současná PC technika nabízí ale i další možnosti, jak udržet mozek svěží, bystrý, pružný a . . . prostě zdravý.

dr. luk

Autor: Václav Lukáš | sobota 5.10.2013 10:09 | karma článku: 21.36 | přečteno: 1393x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 251 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 430 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 592 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1077
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...