Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Prevence je levná, pokud ji ale zanedbáme, může to být zlé

11. 02. 2013 18:40:30
Cituji jeden příspěvek do diskuze, který jasně ukazuje na základní otázky. Na všechny postupně odpovím. "Ale jak se dá obrnit proti mrtvici? Já vím, nekouřit a dodržovat zásady zdravé výživy a hýbat se. Jenomže to postihne i ty aktivní, i děti. Co by nás mělo varovat? Nemyslím tím už konkrétně ataku, ale čím se preventivně chránit? Je ukazatelem rizika například nějaká změna v krvi? Lze preventivně užívat nějaké vitamíny a minerály? Slyšela jsem, že mrtvice může být spojená s předchozí operací a nemusí to být bezprostředně. A co třeba preventivní ředění krve (někde psali, že je dobré brát půlku anopyrinu)?" Některé odpovědi vyžadují samostatný článek, či delší odpověď. Proto příště.

Problém nastane, když to nečekáme ... a nevhodněprevenceproblem.jpg

Potkal jsem bohužel hodně příběhů generálních ředitelů, majitelů firem – všichni dříve nepostradatelní, nyní nemocní a neschopní vykonávat svou dřívější práci alespoň částečně. Natož ...

Co to mrtvice vlastně je?

Jakékoliv poškození mozku, způsobeného horším zásobením mozku kyslíkem a živinami. Podrobněji o ní píšu na http://www.pomrtvici.cz/news/mrtvice/

Co to je prevence a kde se vzala?prekvapenazena.jpg

Měla by směřovat k omezení nevhodných vlivů. Obvyklá odpověď zní: nekouřit, dodržovat zásady zdravé výživy a hýbat se. To je pravda. Lidé odjakživa její principy používají. Natírají ploty, ošetřují boty, domácím mazlíčkům dávají to nejkvalitnější jídlo. Vlastnímu dítěti však ten samý luxus neposkytnou. Donedávna děti požívaly cokoliv, co zaplnilo žaludek, a nějakým způsobem ošálily nervový systém, aby neměly pocit hladu. Obrana velkovýkrmen a výrobců čehokoliv, co se podobá jídlu, je mohutná a hůře překonatelná. Zejména proto, že s jednoduše přístupnou konzumací jejich produktů, je spojen ekonomický profit. A ne malý. (Docela mě pobavila zástupkyně masného průmyslu, když se 'spravedlivě' a rezolutně rozhořčila:"Jak mohou chtít lidé v párcích maso, když 1 kg samotného masa je dražší".) Proto do našich životů přichází povědomí o péči o své zdraví trochu více teprve až nyní, ale přece.

Prevence je nepohodlná a ve společnosti k smíchuprevencenakuppotravin.jpg

Je velmi důležitá, mnohdy však nepohodlná. Vyjádření o nelehké cestě základních zásad, jak pečovat o své zdraví, se zmiňuji schválně. Je nejen „nepohodlná“, ale i „nepopulární“, „divná“ , . . . prostě prevence není ještě vžitá. Zatím je běžnější ve sportu.Tam je na úrovni jejího dodržování závislý výkon a zisk. Obvyklejší je věnovat se sportu z křesla před televizí, baštit flákotu bůčku a případně si u toho ještě zapálit. Kdo chce něco jiného, bývá centrem posměšků. Většinou hloupých.

Vliv genetiky

Jestliže je v rodině nějaké závažné onemocnění, jak moc se mám bát? Mohu očekávat totéž? Pravděpodobnost je vyšší. Je-li v rodině dědičná nemoc, měl bych se chránit víc. Je-li v rodině rakovina plic, je vhodné nekouřit. Měl-li v rodině někdo mrtvici, měl bych dodržovat preventivní opatření cévních nemocí. Když se budu chovat povšechně preventivně dobře, určitě tím nic nezkazím.

Prevence není nic novéhohippocrates.png

Již Hippokrates 400 l.př.n.l. použil slovo „DIETA“ a myslel tím:

  • DOSTATEČNÝ POHYB
  • KVALITNÍ STRAVOVÁNÍ
  • PSYCHICKOU POHODU

Tedy žádné nesmyslné změny stravování, avšak nějaký způsob, který zajistí kvalitní výživu společně s dalšími dvěma podmínkami.

Mé doporučení pochopitelně zní: ODPOČÍVEJTE, RELAXUJTE, pro latiníky „CARPE DIEM“. Chovejte se zdravě, normálně. Nežijte ale ve strachu z nemocí.

Další články, související s prevencí, budou následovat. Jak jsem zmínil v tom předposledním, můj blog chci především věnovat těm doposud zdravým.

luk

Autor: Václav Lukáš | pondělí 11.2.2013 18:40 | karma článku: 10.40 | přečteno: 676x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jan Pražák

Potkan kazišuk

„Víš, Honzo, když měl tehdy Franta ten svůj úlet s tou fuchtlí, tak jsem se na něj hrozně naštvala a řekla si, že mu ty parohy trochu oplatím.“ Maruška si zamíchala kafe, až se šálek zakymácel, a vyslala na mě bojovný pohled.

17.11.2017 v 20:12 | Karma článku: 14.28 | Přečteno: 508 | Diskuse

Jana Slaninová

Počkám, až dopiješ kafe

Petr měl neměnné rituály. Každé ráno na záchod, do koupelny, obléknout, uvařit kafe, vypít v sedě u barového stolku, který odděloval kuchyni od obýváku. Z okna měl výhled na Modřanskou rokli.

17.11.2017 v 19:10 | Karma článku: 15.23 | Přečteno: 324 | Diskuse

Petr Macháček

Jak co v Číně vypadá a nevypadá, aneb obrázková rychloreportáž Rádia Jerevan

Vážení posluchači, dnes jen páteční rychlá obrázková reportáž o tom, že když něco vidíte, tak to nemusí být to, co vidíte.

17.11.2017 v 17:53 | Karma článku: 17.18 | Přečteno: 639 | Diskuse

Pavel Vrba

S hlubokou úctou, pane Wabi Daňku.

Každý z nás, se s menší či větší potřebou „ukrývá „ ve svém vlastním vesmíru. Ten vesmír je pro někoho vyplněný samotou, pro druhého třeba ve skupině sportovců... nebo trampů. Nemohu o sobě pravdivě říci, že bych byl ten pravý tramp

17.11.2017 v 16:03 | Karma článku: 25.13 | Přečteno: 519 | Diskuse

Marek Valiček

Jinej šmrnc

Středoklucký fashion week vrcholí módníma přehlídkama outfitů zdejších domorodců při ranním nákupu rohlíků a mlíka.

17.11.2017 v 13:57 | Karma článku: 22.18 | Přečteno: 479 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1035
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.