Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

V14á66c87l49a43v 28L98u67k62á36š 9673165914955

Dnes se objevil článek o překvapivém zjištění, že párky nemají s masem noho společného!!!!!! :-/ Někde se zmiňuji i o tom, že odbornice z masného průmyslu se kdysi zlobila v TV na zákazníky - jak mohou očekávat v párcích maso, když 1 kg čistého masa je dražší, než 1 kg párků. Tedy nic nového pod sluncem. Opět.

luk

0/0
3.4.2013 18:08
Foto

V50á71c82l20a36v 43L11u57k45á33š 9383395464645

Hezký den vám všem :-). Vzpomínám na to, jak jsme z kyselého mléka dělávali tvaroh. Z dnešního mléka (toho běžně dostupného a předem "řádně upraveného") ani náhodou něco podobného nevznikne:-(. Pouze nepěkně páchnoucí a nahořklá tekutina. A to nerozebírám jogurty "s živými kulturami", které by nejspíš měly vykazovat projevy života.

Vím, že celé téma je vosí hnízdo, na které mohou být různé názory, ale když ho nezničíme, nás může pořádně pobodat. Tedy ty vosy :-) Buď se budeme chovat, jako, že je vše 'cool', 'in', no jednoduše - v pohodě, nebo se začneme proti žihadlům chránit.

luk

0/0
27.3.2013 11:45

M72i88l66a61n 91S10t66e76h17l45í70k 7140989493391

S tou nevhodností kravského mléka to asi není úplně pravda. Podceňujete mocnou čarodějku - evoluci. Četl jsem nějaké pojednání o tom, že značné části Evropanů se v průběhu staletí vyvinul v těle enzym (?), který jim umožňuje bez problémů trávit kravské mléko. Údajně jím ale nedisponují všichni lidé, takže někdo může mít s jeho konzumací problém.

+4/0
11.3.2013 12:16
Foto

V10á86c36l66a13v 82L11u55k14á60š 9903125674425

Nejsem odborník na výživu, tento článek jsem zřejmě nečetl. Jak se ale říká, člověk je schopen zvyknout si i na šibenici;-). Proč by si nemohl zvyknout i na mléko. To ale zřejmě není ta cesta, kterou hledáme. A pak jsou tady ti, kteří se nepřizpůsobili.

Děkuji za příspěvek. Budu zvídat:-) Trochu jsem se rozepsal níže.

luk

0/−4
12.3.2013 10:17

K59l20á95r62a 36F77i95a73l74k16o35v29á 3439357221156

Na téma mléko již bylo napsáno mnoho a nikdy nikdo nedokázal jeho škodlivost (ani dlouhodobou) pro lidi, kteří ho dobře snášejí.

Zde je několik odkazů na blogy a hlavně obsáhlé diskuse na toto téma:

http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/c/159264/Nejvetsi-myty-mediciny-1-Nutno-konzumovat-mleko-a-mlecne-vyrobky.html

http://marekpapez.blog.idnes.cz/c/161058/Neverte-nesmyslum-o-mlece-a-mlecnych-vyrobcich.html

Já se ztotožňuji s blogem pana Papeže a byť si dnes dávám mléko skoro už jen do kafe, k míse bramboráků ho vždycky litr vypiju, (když není pivo) ;-)

+3/0
12.3.2013 10:41
Foto

V36á93c71l56a58v 95L71u35k63á63š 9263845164705

Hezký den. Ono vlastně nejde o nevhodnost, či škodlivost mléka, ale té tekutiny, která nám je jako mléko předkládána:-/

luk

0/0
10.5.2013 10:28
Foto

L89e41a 33V26o95j49t17e77k30o52v64a35-80S11o47f69r56a88n50k76o65v29a 2544197469877

Jsem ráda za každý takový článek a karma pro autora :-)R^ Jinak pro ty, kteří neví, čím nahradit zmíněné jedy... tak např. místo bílého cukru používat raději třtinový (není to taky úplně zdravé, ale alespoň o kousíček zdravější) nebo med, javorový sirup, melasu... přírodních a zdravých sladidel je hodně :-) Když už musíte používat bílou mouku, tak ji nahradit raději celozrnnou, špaldovou nebo jinou moukou (na trhu je docela velký výběr). No a když to nevydržíte bez mléka, tak tam existují taky zdravější varianty... mléko kozí, ovčí, sojové, rýžové, mandlové... Nebojte se zkoušet nové věci :-)

0/−4
11.3.2013 10:34
Foto

K83a42r98e20l 92B89o13h83á73č12e12k 1461857146364

Třtinový cukr není bílý?:) Ale to je omyl ;) Bílý cukr může být řepný i třtinový...ta hnědá barva se odstraňuje rafinací u obou cukrů a chemicky se nijak zvlášť co do podstatných složek oba cukry neliší :)

http://life.ihned.cz/jidlo/c1-59091080-rozdil-mezi-repnym-a-trtinovym-cukrem-je-vic-v-chuti-nez-v-prinosech-pro-zdravi

+3/0
11.3.2013 11:25
Foto

L15e51a 17V31o76j94t34e65k16o73v74a17-49S51o44f32r86a38n22k16o18v67a 2374627609507

Já vím, proto píšu, že třtinový cukr není taky úplně zdravý. Ale je trošičku zdravější, jelikož si zachovává alespoň určitou část minerálů a vitamínů.

0/−4
11.3.2013 11:30
Foto

K17a97r44e32l 70B83o23h71á24č21e33k 1411507636274

To si nerafinovaný z řepy ponechává také :) Ohledně slazení je to obecně zajímavé...dnes už existují skupiny, které tvrdí, že Aspartan je prokazatelně rakovinotvorný :) Možná je šance...stevia?:) Anebo jde jen vždy o byznys a lobby?:)

+3/0
11.3.2013 11:34
Foto

L35e34a 44V85o49j61t49e51k25o73v34a78-95S68o77f87r55a79n69k95o88v42a 2454897619457

To ano, ale nejedná se už o klasický bílý cukr :) Jj, stevia je dobrá... tu si dávám do čaje :) Tak o byznys možná jde všem... ale vždy je lepší přírodní sladidlo, než umělé.

0/−4
11.3.2013 11:53
Foto

K35a39r21e89l 45B74o93h80á82č32e50k 1221987116644

No jistě, že nejedná, to je přeci to, co píšu od začátku :) Bílý cukr...je třtinový i řepný...barvu získá rafinací :) 

Hnědý...může být opět klidně třtinový i řepný...bez rafinace :) Oba jsou stejně zdravé nebo nezdravé, pokud jsou...oba rafinované nebo oba nerafinované :)

+3/0
11.3.2013 11:57
Foto

L82e70a 97V90o87j53t92e35k65o52v70a53-73S84o89f44r82a50n24k31o38v60a 2784977399977

Tak o bílém třtinovém cukru jsem ještě neslyšela :) Tady máte hezké rozdělení: http://trendyzdravi.cz/vyziva-a-gastronomie/tmavy-hnedy-nebo-trtinovy-vyznate-se-v-nabidce-cukru.html

0/−5
11.3.2013 12:08
Foto

K22a45r36e75l 56B78o14h23á27č43e53k 1111177516984

To nevadí, že neslyšela :)

http://www.gastroprofesor.cz/clanek/tritinovy-cukr-demerara-dry-te

+3/0
11.3.2013 12:11
Foto

L72e67a 28V90o10j19t89e48k49o10v97a76-72S14o13f71r68a91n75k17o65v59a 2194737669407

Ten váš odkaz je jenom srovnání třtinových cukrů, nic víc. Třtinový cukr se jmenuje třtinový, protože obsahuje zdravou melasu stejně jako nejkvalitnější hnědý cukr, ovšem ta se do něj nepřidává během výroby, ale je již v základní surovině a během zpracování třtiny se z ní neodstraňuje :)

0/−5
11.3.2013 12:21
Foto

K55a50r45e42l 74B97o24h58á69č42e86k 1961307186724

Ten můj odkaz ukazuje, že mezi třtinovými cukry jsou produkty čistě bílé barvy :) Stačí se podívat :)

+2/0
11.3.2013 12:23
Foto

L94e36a 76V78o15j10t19e54k74o61v35a98-85S49o63f92r61a60n53k68o54v16a 2744127839287

Čistě bílé nejsou... píšou, že téměř bílé :) A tohle už zavání spíše klamáním spotřebitele. Když člověk kupuje třtinový cukr a není úplně hloupý, tak by si měl ve svém zájmu vybírat co nejhnědší :)

0/−6
11.3.2013 12:34
Foto

K12a70r26e74l 48B83o12h21á39č81e39k 1681657316104

:)) Dobře...vzdávám to, mysli si o cukrech, co uznáš za vhodné, i když v tom článku s jednotlivými produkty i v předchozím odkazu je to celkem jasně definováno :)) 

Já jen chtěl říct, že nahradit bílý jed hnědým jedem není řešení, i když ten hnědý je obohacen o minerály a vitamíny snad...pořád je to ve smyslu této kategorizace jed :))

Hezký den přeji :-)

+3/0
11.3.2013 12:50
Foto

L74e83a 17V74o21j74t93e75k79o36v53a60-63S66o30f33r92a60n12k38o92v79a 2364767329867

Ale vždyť já se s vámi nepřu... já jsem napsala (2x), že ten třtinový taky není žádná výhra, ale pro člověka, který z nějakého důvodu odmítá zdravé sladidlo, je třtinový cukr alespoň trošku zdravější varianta. Já osobně používám jiná sladidla, ale jsou tady lidé, kteří nechtějí nebo si nedokáží představit život bez toho tradičního cukru. Takže když už jed, tak alespoň s vitaminy :)

0/−4
11.3.2013 13:25

A56l66e33n34a 95V38e52s92e69l97á 3103891185338

Větu "Třtinový cukr se jmenuje třtinový, protože obsahuje zdravou melasu" čtu už podesáté a snažím se pochopit její smysl.... zatím marně. :-(

+4/0
11.3.2013 13:04
Foto

L35e89a 88V30o86j30t45e90k15o88v78a65-36S38o30f47r16a83n86k64o17v70a 2514837969107

Tak si najděte něco o výrobě třtinového cukru a možná pochopíte :-) Myslím, že google vám v tom může pomoci, ale chce to trošku námahy a hledání... ;-)

+1/−6
11.3.2013 13:48

A67l92e67n30a 43V83e36s75e47l13á 3583491565868

Pardon - ale jak může slovo "třtinový" mít jakýkoli společný slovní základ se slovem  "melasa"... na to je google fakt krátkej. ;-D

Je to o hodně prostší. Třtinový cukr se jmenuje třtinový, protože se vyrábí z cukrové třtiny. Fakt.

+3/0
11.3.2013 19:54
Foto

V95á50c77l53a67v 68L10u32k54á63š 9243225354115

:-) Hezký den Leo. Všimla jste si, že vše, co tady mluví pro zdravý život, je ohodnoceno "minus" !!!!!!???

luk

0/−5
15.3.2013 14:45

I62v83o 16Ž91á30č29e37k 9760702719147

Závěr: jen ten, kdo nejí a nepije vůbec nic, zemře naprosto zdravý.

+10/0
11.3.2013 9:46
Foto

V52á89c87l34a70v 97L59u96k90á23š 9393265824255

Tento závěr = obvyklé reakce "hrdinných pštrosů". Kontrolka hlásí málo oleje. Tak ji raději zacloním hadrem, než abych olej zkontroloval, případně dolil, či vyměnil. No a, když se zadře motor, lituji, že jsem NĚCO PREVENTIVNĚ neudělal:-(

luk

0/0
28.3.2013 22:44

I96v76o 22Ž39á53č17e17k 9820732919417

Potíž je v tom, že jsem během svého života slyšel obrovskou spoustu doporučení ohledně "zdravé výživy" a kdybych je dal všechna dohromady, tak už mi fakt bylo "zakázáno" skoro všechno. Když je těch kontrolek příliš mnoho, tak člověk prostě neví, kterou brát vážně.

A když mi někdo začne tvrdit, že něco, co lidé konzumují tisíce let, je najednou fuj, tak si pomyslím - jak je možné, že jsem vůbec tady?

+1/0
29.3.2013 1:41
Foto

V21á38c30l28a19v 34L78u72k11á77š 9793745614565

Pravda je, že význam některých "kontrolek" se často mění. Jsou ale ale některé, jejichž význam neklesá, resp. nemění se. Ledacos nového, co vyžaduje pozornost, se objeví. Mnohé je také ovlivněno chutí odřít lidi co nejvíc. Třeba pomocí nesmyslných reklam a vymyšlených hrozeb. To je ale dosti obvyklá praxe. TO je podle mne příčina. Vzniká tak Vámi popisovaná potíž. Běžný člověk, odborně vzdělaný v jiném oboru, se velmi těžko v té záplavě sdělení orientuje a pak často slýchávám skoro zoufalé: " Proboha!!! Co mám tedy jíst". Je to problém. Ekonomicky slabší člověk na pravidelé kupování zdravého jídla nedosáhne. Ovlivnitelné jsou tedy zbývající 2 nohy "trojnožky zdravého života" - dostatečný pohyb a psychická pohoda. Ty jsou ale bohužel velmi často ovlivněny finančními prostředky. Proto bývají většinou chudší lidé také obézní a poté i nemocní. Těm lépe situovaným "zbývá" stres, kterého mnohdy užívají plnými doušky.

luk

0/0
29.3.2013 15:56
Foto

Š13t26ě31p21á70n 45B10i89c93e53r16a 6979322628636

Která potravina není jedem? Minimálně stopy jedů v sobě nese. Jenomže naše těla jsou na jedy navyklá a bez nich jsou nesvá stejně jako ve sterilním prostředí. Neberte tělům jedy, neberte jim bakterie, viry, cizopasníky. Těla musela celou dobu svého vývoje bojovat o existenci a pokud přijdou o nepřítele, udělá si ho ze současných spojenců.

+9/0
11.3.2013 9:37
Foto

V30á78c97l55a23v 42L76u40k86á65š 9433665254155

:-) V této souvislosti vzpomínám na poměrně humorný kolotoč, podporující trochu Váš příspěvek. Kdysi k nám jezdili na léčení lidé z tehdy zpřátelené exotické země . U nás v nemocnici jsme je léčili i tak, že jsme jim vyhnali z těla úspěšně všechny parazity. V domovině se jim  do krve a do střev zase vrátili. Jsou na sebe odjakživa zvyklí ;-). Ty "novodobé jedy" k nám odjakživa nepatří a tak ne každý je dobře snáší. Některým dokonce opravdu škodí. Proto na ně upozorňuji.

luk

0/−4
14.3.2013 11:44

H44e31r24m64í35n37a 85H94a22r37k90e51r 9260832232305

A co navrhujete? Začít to přebarvovat?V

+6/0
11.3.2013 9:35
Foto

V85á71c24l51a31v 79L34u61k29á78š 9723385654765

Hezký den vám všem přeji. Opět říkám, že nejsem vševěd a zároveň je velice pravděpodobné, že neznám všechny související materiály. Proto jsou mé články subjektivní, podepřené nastudováním některých zdrojů.

   Zatímco v politických a "V.IP." otázkách má každý jasno, tato témata jsou trochu zádrhel. A hlavně se o nich moc nikdo nebaví. 'Ivo Žáček" - častý postoj většiny, která podobné názory (ve všech oborech) odbývá přezíravým mávnutím ruky. "Hermína Harker" - přebarvovat se již dávno začalo. A vznikly tak novodobé potraviny ;-). Řešení spíše vidím v akci 'konec přebarvování a větší vyžívání přirozených (nepřebarvených) zdrojů. "Nové enzymy v rámci evoluce" jistě vznikají. Je mnoho příkladů, kdy se i složité organizmy přizbůsobují extrémně nepříznivým podmínkám. Proč ale takové jedy a podmínky akceptovat. Kdo ví, co nám to může přinést.

   Ještě zdánlivě nesouvisející poznámka.

  Je normální, že "problémy" života V.I.P. osobností a podobně jsou hodnoceny vysoko, jsou hodnoceny mnoha '+', zatímco otázky a problémy opravdového života . . . .. Je to ale známá pravda, že lidi čtou raději o cizích tragédiích. Sledovanost bulváru byla vždy vyšší, než kvalitních zdrojů.

luk

0/−4
12.3.2013 10:09

A14l30i94c55e 72B38a51r72e94š76o67v18á 9502161147966

Zase můj šálek čaje, dávám karmu a těším se na příště.R^Naprosto souhlasím (jenom občas porušuji).

+1/−6
11.3.2013 9:26
Foto

V57á63c19l10a93v 28L24u92k34á20š 9693935844625

;-) Nádherný den Vám přeji. V rámci světového R^ týdne mozku byla zahájena i intenzivní osvěta nebezpečí CMP. Zatím jsme byli v Brně, Jihlavě, Praze a Plzni. Tato dlouhodobá akce vyvrcholí v říjnu 2013. Např. v úterý 19.3. bude v regionální stanici Plzeň 2x živý vstup (hodinový) na toto téma. V tom večerním bude možnost přímých dotazů a odpovědí. Potvrzení běžné praxe - Většina se chová, jako pštros. Před případným ev. zjištěním nějakého zdravotního problému raději utíká, než, aby s tím něco dělali (dokud je to včas- "Nikdy se neví, co je dost, než se ví, co je víc, než dost"). Na možnost třeba si jen nechat změřit reagují často slovy:"Ani to raději nechci vědět", následuje rozpačitý smích (aby před kamarády nevypadali, jako slaboch) a spěšný útěk do nějakého zařízení rychlého občerstvení. Mezi těmi, co se nechali přimět k této jednoduché kontrole, jsme zachytili až neuvěřitelně velké množství mladých s vysokým tlakem a tím jsme je možná uchránili od zdravotních komplikací (pokud poslechnou rady a nemávnou jen hrdinsky rukou:-/.

Vím, že tato témata nejsou populární, (soudím podle prudce narůstající karmy i zájmu novinářů;-(), ale . . . nedám pokoj. Protože nešťastných věku okolo 20 let po nějakém druhu CMP (a zbytečně !!) jsem viděl hodně a spíše je v těchto mladších skupinách nárůst případů. (více také kolega na www.ictus.cz) 

luk

0/−4
15.3.2013 12:31
Foto

V97á29c27l18a17v 94L94u52k54á71š 9573905934565

Zajímalo by mne, který anonymní hrdina dává "minus (-)" všem k životu směřujícím příspěvkům ? Rv

luk

0/−4
15.3.2013 14:41



NOVÝ KODEX BLOGERA

Petice

Jaké jsou novinky kromě Politické arény? Podívat se můžete tady.

Žebříčky



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.