Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

V65á23c35l82a77v 87L13u61k64á84š 9613265324435

Dnes se objevil článek o překvapivém zjištění, že párky nemají s masem noho společného!!!!!! :-/ Někde se zmiňuji i o tom, že odbornice z masného průmyslu se kdysi zlobila v TV na zákazníky - jak mohou očekávat v párcích maso, když 1 kg čistého masa je dražší, než 1 kg párků. Tedy nic nového pod sluncem. Opět.

luk

0/0
3.4.2013 18:08
Foto

V18á83c37l47a87v 47L23u87k53á84š 9813665644445

Hezký den vám všem :-). Vzpomínám na to, jak jsme z kyselého mléka dělávali tvaroh. Z dnešního mléka (toho běžně dostupného a předem "řádně upraveného") ani náhodou něco podobného nevznikne:-(. Pouze nepěkně páchnoucí a nahořklá tekutina. A to nerozebírám jogurty "s živými kulturami", které by nejspíš měly vykazovat projevy života.

Vím, že celé téma je vosí hnízdo, na které mohou být různé názory, ale když ho nezničíme, nás může pořádně pobodat. Tedy ty vosy :-) Buď se budeme chovat, jako, že je vše 'cool', 'in', no jednoduše - v pohodě, nebo se začneme proti žihadlům chránit.

luk

0/0
27.3.2013 11:45

M74i89l62a64n 97S44t62e41h76l72í34k 7730499643161

S tou nevhodností kravského mléka to asi není úplně pravda. Podceňujete mocnou čarodějku - evoluci. Četl jsem nějaké pojednání o tom, že značné části Evropanů se v průběhu staletí vyvinul v těle enzym (?), který jim umožňuje bez problémů trávit kravské mléko. Údajně jím ale nedisponují všichni lidé, takže někdo může mít s jeho konzumací problém.

+4/0
11.3.2013 12:16
Foto

V34á31c81l83a56v 12L57u82k60á25š 9383685974585

Nejsem odborník na výživu, tento článek jsem zřejmě nečetl. Jak se ale říká, člověk je schopen zvyknout si i na šibenici;-). Proč by si nemohl zvyknout i na mléko. To ale zřejmě není ta cesta, kterou hledáme. A pak jsou tady ti, kteří se nepřizpůsobili.

Děkuji za příspěvek. Budu zvídat:-) Trochu jsem se rozepsal níže.

luk

0/−4
12.3.2013 10:17

K90l18á86r35a 47F63i30a31l29k48o59v19á 3439447711416

Na téma mléko již bylo napsáno mnoho a nikdy nikdo nedokázal jeho škodlivost (ani dlouhodobou) pro lidi, kteří ho dobře snášejí.

Zde je několik odkazů na blogy a hlavně obsáhlé diskuse na toto téma:

http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/c/159264/Nejvetsi-myty-mediciny-1-Nutno-konzumovat-mleko-a-mlecne-vyrobky.html

http://marekpapez.blog.idnes.cz/c/161058/Neverte-nesmyslum-o-mlece-a-mlecnych-vyrobcich.html

Já se ztotožňuji s blogem pana Papeže a byť si dnes dávám mléko skoro už jen do kafe, k míse bramboráků ho vždycky litr vypiju, (když není pivo) ;-)

+3/0
12.3.2013 10:41
Foto

V25á40c13l96a81v 34L83u13k28á46š 9303635154175

Hezký den. Ono vlastně nejde o nevhodnost, či škodlivost mléka, ale té tekutiny, která nám je jako mléko předkládána:-/

luk

0/0
10.5.2013 10:28
Foto

L36e74a 16V39o19j13t51e29k26o55v25a86-47S21o24f49r42a51n57k28o56v44a 2244547719717

Jsem ráda za každý takový článek a karma pro autora :-)R^ Jinak pro ty, kteří neví, čím nahradit zmíněné jedy... tak např. místo bílého cukru používat raději třtinový (není to taky úplně zdravé, ale alespoň o kousíček zdravější) nebo med, javorový sirup, melasu... přírodních a zdravých sladidel je hodně :-) Když už musíte používat bílou mouku, tak ji nahradit raději celozrnnou, špaldovou nebo jinou moukou (na trhu je docela velký výběr). No a když to nevydržíte bez mléka, tak tam existují taky zdravější varianty... mléko kozí, ovčí, sojové, rýžové, mandlové... Nebojte se zkoušet nové věci :-)

0/−4
11.3.2013 10:34
Foto

K65a71r42e56l 93B56o22h19á49č15e90k 1241557846464

Třtinový cukr není bílý?:) Ale to je omyl ;) Bílý cukr může být řepný i třtinový...ta hnědá barva se odstraňuje rafinací u obou cukrů a chemicky se nijak zvlášť co do podstatných složek oba cukry neliší :)

http://life.ihned.cz/jidlo/c1-59091080-rozdil-mezi-repnym-a-trtinovym-cukrem-je-vic-v-chuti-nez-v-prinosech-pro-zdravi

+3/0
11.3.2013 11:25
Foto

L37e92a 90V81o41j90t41e55k10o88v85a49-60S44o64f18r44a95n61k19o94v17a 2164167209957

Já vím, proto píšu, že třtinový cukr není taky úplně zdravý. Ale je trošičku zdravější, jelikož si zachovává alespoň určitou část minerálů a vitamínů.

0/−4
11.3.2013 11:30
Foto

K33a65r38e12l 14B58o65h45á24č52e81k 1981717816794

To si nerafinovaný z řepy ponechává také :) Ohledně slazení je to obecně zajímavé...dnes už existují skupiny, které tvrdí, že Aspartan je prokazatelně rakovinotvorný :) Možná je šance...stevia?:) Anebo jde jen vždy o byznys a lobby?:)

+3/0
11.3.2013 11:34
Foto

L31e80a 21V39o47j77t22e87k95o95v17a48-78S36o41f68r35a52n39k86o82v89a 2634737429667

To ano, ale nejedná se už o klasický bílý cukr :) Jj, stevia je dobrá... tu si dávám do čaje :) Tak o byznys možná jde všem... ale vždy je lepší přírodní sladidlo, než umělé.

0/−4
11.3.2013 11:53
Foto

K61a72r81e38l 22B25o50h79á57č38e93k 1271237106264

No jistě, že nejedná, to je přeci to, co píšu od začátku :) Bílý cukr...je třtinový i řepný...barvu získá rafinací :) 

Hnědý...může být opět klidně třtinový i řepný...bez rafinace :) Oba jsou stejně zdravé nebo nezdravé, pokud jsou...oba rafinované nebo oba nerafinované :)

+3/0
11.3.2013 11:57
Foto

L26e59a 74V71o88j39t92e84k64o97v18a18-17S46o63f29r48a56n19k64o96v46a 2264487779537

Tak o bílém třtinovém cukru jsem ještě neslyšela :) Tady máte hezké rozdělení: http://trendyzdravi.cz/vyziva-a-gastronomie/tmavy-hnedy-nebo-trtinovy-vyznate-se-v-nabidce-cukru.html

0/−5
11.3.2013 12:08
Foto

K60a23r41e52l 19B92o63h25á92č59e70k 1881777686524

To nevadí, že neslyšela :)

http://www.gastroprofesor.cz/clanek/tritinovy-cukr-demerara-dry-te

+3/0
11.3.2013 12:11
Foto

L63e74a 90V57o94j11t32e47k72o96v80a96-61S47o71f97r61a40n46k30o98v31a 2494157589467

Ten váš odkaz je jenom srovnání třtinových cukrů, nic víc. Třtinový cukr se jmenuje třtinový, protože obsahuje zdravou melasu stejně jako nejkvalitnější hnědý cukr, ovšem ta se do něj nepřidává během výroby, ale je již v základní surovině a během zpracování třtiny se z ní neodstraňuje :)

0/−5
11.3.2013 12:21
Foto

K28a68r94e76l 83B81o27h17á11č45e92k 1101147566794

Ten můj odkaz ukazuje, že mezi třtinovými cukry jsou produkty čistě bílé barvy :) Stačí se podívat :)

+2/0
11.3.2013 12:23
Foto

L25e79a 14V46o93j11t83e55k38o70v67a37-62S92o26f56r32a61n27k26o50v30a 2654947449137

Čistě bílé nejsou... píšou, že téměř bílé :) A tohle už zavání spíše klamáním spotřebitele. Když člověk kupuje třtinový cukr a není úplně hloupý, tak by si měl ve svém zájmu vybírat co nejhnědší :)

0/−6
11.3.2013 12:34
Foto

K61a43r24e28l 45B60o42h82á15č29e64k 1581297756594

:)) Dobře...vzdávám to, mysli si o cukrech, co uznáš za vhodné, i když v tom článku s jednotlivými produkty i v předchozím odkazu je to celkem jasně definováno :)) 

Já jen chtěl říct, že nahradit bílý jed hnědým jedem není řešení, i když ten hnědý je obohacen o minerály a vitamíny snad...pořád je to ve smyslu této kategorizace jed :))

Hezký den přeji :-)

+3/0
11.3.2013 12:50
Foto

L41e42a 82V66o35j94t54e83k29o52v78a48-60S45o22f28r69a31n75k64o33v23a 2544657489717

Ale vždyť já se s vámi nepřu... já jsem napsala (2x), že ten třtinový taky není žádná výhra, ale pro člověka, který z nějakého důvodu odmítá zdravé sladidlo, je třtinový cukr alespoň trošku zdravější varianta. Já osobně používám jiná sladidla, ale jsou tady lidé, kteří nechtějí nebo si nedokáží představit život bez toho tradičního cukru. Takže když už jed, tak alespoň s vitaminy :)

0/−4
11.3.2013 13:25

A14l72e50n95a 89V29e43s58e25l35á 3203211255608

Větu "Třtinový cukr se jmenuje třtinový, protože obsahuje zdravou melasu" čtu už podesáté a snažím se pochopit její smysl.... zatím marně. :-(

+4/0
11.3.2013 13:04
Foto

L81e94a 63V82o33j41t71e60k38o63v41a44-74S20o21f68r37a19n26k38o14v35a 2494697369537

Tak si najděte něco o výrobě třtinového cukru a možná pochopíte :-) Myslím, že google vám v tom může pomoci, ale chce to trošku námahy a hledání... ;-)

+1/−6
11.3.2013 13:48

A37l49e29n61a 45V74e67s92e41l90á 3513921365838

Pardon - ale jak může slovo "třtinový" mít jakýkoli společný slovní základ se slovem  "melasa"... na to je google fakt krátkej. ;-D

Je to o hodně prostší. Třtinový cukr se jmenuje třtinový, protože se vyrábí z cukrové třtiny. Fakt.

+3/0
11.3.2013 19:54
Foto

V40á68c97l40a83v 30L91u34k42á85š 9313845704545

:-) Hezký den Leo. Všimla jste si, že vše, co tady mluví pro zdravý život, je ohodnoceno "minus" !!!!!!???

luk

0/−5
15.3.2013 14:45

I33v38o 66Ž23á62č71e95k 9950922459327

Závěr: jen ten, kdo nejí a nepije vůbec nic, zemře naprosto zdravý.

+10/0
11.3.2013 9:46
Foto

V49á92c80l82a37v 38L67u20k85á53š 9823435254375

Tento závěr = obvyklé reakce "hrdinných pštrosů". Kontrolka hlásí málo oleje. Tak ji raději zacloním hadrem, než abych olej zkontroloval, případně dolil, či vyměnil. No a, když se zadře motor, lituji, že jsem NĚCO PREVENTIVNĚ neudělal:-(

luk

0/0
28.3.2013 22:44

I49v32o 52Ž77á74č37e17k 9180542409687

Potíž je v tom, že jsem během svého života slyšel obrovskou spoustu doporučení ohledně "zdravé výživy" a kdybych je dal všechna dohromady, tak už mi fakt bylo "zakázáno" skoro všechno. Když je těch kontrolek příliš mnoho, tak člověk prostě neví, kterou brát vážně.

A když mi někdo začne tvrdit, že něco, co lidé konzumují tisíce let, je najednou fuj, tak si pomyslím - jak je možné, že jsem vůbec tady?

+1/0
29.3.2013 1:41
Foto

V94á54c10l89a60v 89L74u27k56á56š 9913335234555

Pravda je, že význam některých "kontrolek" se často mění. Jsou ale ale některé, jejichž význam neklesá, resp. nemění se. Ledacos nového, co vyžaduje pozornost, se objeví. Mnohé je také ovlivněno chutí odřít lidi co nejvíc. Třeba pomocí nesmyslných reklam a vymyšlených hrozeb. To je ale dosti obvyklá praxe. TO je podle mne příčina. Vzniká tak Vámi popisovaná potíž. Běžný člověk, odborně vzdělaný v jiném oboru, se velmi těžko v té záplavě sdělení orientuje a pak často slýchávám skoro zoufalé: " Proboha!!! Co mám tedy jíst". Je to problém. Ekonomicky slabší člověk na pravidelé kupování zdravého jídla nedosáhne. Ovlivnitelné jsou tedy zbývající 2 nohy "trojnožky zdravého života" - dostatečný pohyb a psychická pohoda. Ty jsou ale bohužel velmi často ovlivněny finančními prostředky. Proto bývají většinou chudší lidé také obézní a poté i nemocní. Těm lépe situovaným "zbývá" stres, kterého mnohdy užívají plnými doušky.

luk

0/0
29.3.2013 15:56
Foto

Š41t47ě51p55á27n 82B15i24c44e87r43a 6879872478156

Která potravina není jedem? Minimálně stopy jedů v sobě nese. Jenomže naše těla jsou na jedy navyklá a bez nich jsou nesvá stejně jako ve sterilním prostředí. Neberte tělům jedy, neberte jim bakterie, viry, cizopasníky. Těla musela celou dobu svého vývoje bojovat o existenci a pokud přijdou o nepřítele, udělá si ho ze současných spojenců.

+9/0
11.3.2013 9:37
Foto

V62á53c48l79a92v 75L48u92k92á39š 9963905204125

:-) V této souvislosti vzpomínám na poměrně humorný kolotoč, podporující trochu Váš příspěvek. Kdysi k nám jezdili na léčení lidé z tehdy zpřátelené exotické země . U nás v nemocnici jsme je léčili i tak, že jsme jim vyhnali z těla úspěšně všechny parazity. V domovině se jim  do krve a do střev zase vrátili. Jsou na sebe odjakživa zvyklí ;-). Ty "novodobé jedy" k nám odjakživa nepatří a tak ne každý je dobře snáší. Některým dokonce opravdu škodí. Proto na ně upozorňuji.

luk

0/−4
14.3.2013 11:44

H80e18r83m10í32n57a 53H11a92r19k52e34r 9160652622845

A co navrhujete? Začít to přebarvovat?V

+6/0
11.3.2013 9:35
Foto

V97á45c36l47a62v 80L52u39k29á26š 9443565414535

Hezký den vám všem přeji. Opět říkám, že nejsem vševěd a zároveň je velice pravděpodobné, že neznám všechny související materiály. Proto jsou mé články subjektivní, podepřené nastudováním některých zdrojů.

   Zatímco v politických a "V.IP." otázkách má každý jasno, tato témata jsou trochu zádrhel. A hlavně se o nich moc nikdo nebaví. 'Ivo Žáček" - častý postoj většiny, která podobné názory (ve všech oborech) odbývá přezíravým mávnutím ruky. "Hermína Harker" - přebarvovat se již dávno začalo. A vznikly tak novodobé potraviny ;-). Řešení spíše vidím v akci 'konec přebarvování a větší vyžívání přirozených (nepřebarvených) zdrojů. "Nové enzymy v rámci evoluce" jistě vznikají. Je mnoho příkladů, kdy se i složité organizmy přizbůsobují extrémně nepříznivým podmínkám. Proč ale takové jedy a podmínky akceptovat. Kdo ví, co nám to může přinést.

   Ještě zdánlivě nesouvisející poznámka.

  Je normální, že "problémy" života V.I.P. osobností a podobně jsou hodnoceny vysoko, jsou hodnoceny mnoha '+', zatímco otázky a problémy opravdového života . . . .. Je to ale známá pravda, že lidi čtou raději o cizích tragédiích. Sledovanost bulváru byla vždy vyšší, než kvalitních zdrojů.

luk

0/−4
12.3.2013 10:09

A31l23i22c39e 89B86a93r37e62š37o47v81á 9272171767126

Zase můj šálek čaje, dávám karmu a těším se na příště.R^Naprosto souhlasím (jenom občas porušuji).

+1/−6
11.3.2013 9:26
Foto

V54á75c26l47a79v 81L64u72k37á68š 9783215784795

;-) Nádherný den Vám přeji. V rámci světového R^ týdne mozku byla zahájena i intenzivní osvěta nebezpečí CMP. Zatím jsme byli v Brně, Jihlavě, Praze a Plzni. Tato dlouhodobá akce vyvrcholí v říjnu 2013. Např. v úterý 19.3. bude v regionální stanici Plzeň 2x živý vstup (hodinový) na toto téma. V tom večerním bude možnost přímých dotazů a odpovědí. Potvrzení běžné praxe - Většina se chová, jako pštros. Před případným ev. zjištěním nějakého zdravotního problému raději utíká, než, aby s tím něco dělali (dokud je to včas- "Nikdy se neví, co je dost, než se ví, co je víc, než dost"). Na možnost třeba si jen nechat změřit reagují často slovy:"Ani to raději nechci vědět", následuje rozpačitý smích (aby před kamarády nevypadali, jako slaboch) a spěšný útěk do nějakého zařízení rychlého občerstvení. Mezi těmi, co se nechali přimět k této jednoduché kontrole, jsme zachytili až neuvěřitelně velké množství mladých s vysokým tlakem a tím jsme je možná uchránili od zdravotních komplikací (pokud poslechnou rady a nemávnou jen hrdinsky rukou:-/.

Vím, že tato témata nejsou populární, (soudím podle prudce narůstající karmy i zájmu novinářů;-(), ale . . . nedám pokoj. Protože nešťastných věku okolo 20 let po nějakém druhu CMP (a zbytečně !!) jsem viděl hodně a spíše je v těchto mladších skupinách nárůst případů. (více také kolega na www.ictus.cz) 

luk

0/−4
15.3.2013 12:31
Foto

V79á96c22l44a29v 71L34u32k69á97š 9533305554135

Zajímalo by mne, který anonymní hrdina dává "minus (-)" všem k životu směřujícím příspěvkům ? Rv

luk

0/−4
15.3.2013 14:41





Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.