Diskuse

Tajemný mozek

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Každý z nás má jinak umístěná a strukturovaná místo pro oblasti řeči, smyslových počitků atd. Mozek je jako výkonný počítač, kde je procesor část mozku a pak smyslové centra, centra pro řízení tělesných funkcí atd. V počítači máme grafickou kartu, zvukovou kartu a třeba připojeny joystick... .  Zde je položena komunikace a zpracovávání dat na vzruchových impulzech a chemických reakcí, neurotransmiterů. Zde to má blíže k funkci televize a radia. Naše vědomí je určitá naše jedinečná frekvence jako u rádia, vysílací stanice, jež dává řád všem procesům, jednotný takt, skládání dat, jejich prioritu, ukládání do cache, posílání povelů do těla, smyslům ... . Postačí jen posunutí této frekvence, což na úrovni chemických procesů, neurotransmiterů může přinášet dysfunkci vyplavování a odchytávání třeba serotoninu, jež je odpovědný za náš psychický stav, harmonii, štěstí. Můžeme trpět splíny, nebo euforii, můžeme mít i exaktní prožitky. Šedá mozková kůra vlastně slouží jako mateční vrstva ( základní deska) pro uložení a případný rozvoj center pro zpracování dat ze smyslů a nervů. Což dává možnost v případě vytížení některého smyslu využít větší kapacitu, rozrůst se. Oči přeberou vjem z okolí, pošlou je přes nervové rozhraní do centra zpracování obrazových vjemů, zde se složí, začne se hodnotit z pozice jestli jsou děje nebezpečné pro náš život, vzdálenost, velikost a pod. Pak se vyčistí přidá se pojem barvy, hloubky, z paměti se přidají pojmy, jestli je to auto, motorka, přiřadí se u zkušenost a vypočítá se odhad chování (budoucnost). Postačí aby jedno centrum "vypadlo",  a my když si budeme chtít uvařit kávu a budeme mít hrnek před sebou, tak toto centrum nevyhodnotí že jde hrnek a nepošle dále, což bude mít za následek, pro nás neexistenci hrnku, i když jej budeme mít přímo před očima.

1 0
možnosti
Foto

Hezký den přeji. Děkuji za doplňující informace. Nechci čtenáře neúměrně zahlcovat fakty. Proto používám zjednodušení, přirovnání a příklady. Jak píšu, podobným tématům i mozku se věnuje mnoho webů. Např.: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%BD_mozek. Kdo chce podrobnější informace, určitě je získá ;-)

luk

0 0
možnosti
Foto

Díky, čtu vás a líbí se mi to. R^

1 0
možnosti
Foto

Ještě bych chtěla doplnit, že velmi důležité je i nechat tomu čas. My jsme závisláci na tom mít všechno hned, ale to prostě u takto nemocných nejde - možná záleží, jak u koho, ale regenerace něco trvá.

1 0
možnosti

možná by ste si měl nastudovat jak fungují multibasické tranzistory.

0 0
možnosti
Foto

Ihned jsem chtěl studovat. Co to jsou tranzistory si trochu pamatuji ze školy. Poslech "RADIA LUXEMBURG" jsme zpočátku realizovali díky "tranzistorákům"(prapředci MP3). Co to znamená multibasické si také dovedu trochu přeložit. Nepodařilo se mi však nalézt relevantní zdroj informací (google mi nepomohl). Nasměrujte mne, prosím. Jsem zvídavý. :-)

luk

0 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!