Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věda pokulhává

Ještě v devadesátých letech minulého století se striktně tvrdilo, že funkce mozku je neobnovitelná. Sto let před tím se objevily myšlenky, že by to nemusela být pravda. Napovídala tomu praxe, protože byly zaznamenány "neuvěřitelné příběhy uzdravení, či zlepšení". Pacienti i s těžkým poškozením mozku se upravili víc, než se předpokládalo. Někteří na tom byli podle současných poznatků velice špatně. Jejich stav byl hodnocen, jako těžko slučitelný se životem a přesto žijí. Velkou zásluhu na tom má jistě ohromná vůle chuť žít.

Výzkumu trvá dlouho, než prokoukne

Věda tvrdila, že takové příběhy jsou jen chiméry a nesplnitelné sny. Donedávna bylo neuvěřitelné, že čmelák, se svojí hmotností a stavbou křídel, dokáže létat. On o těchto úvahách nevěděl, a proto si létal dál.

Čapek to také věděl

Psal o pánovi, který uměl létat. Poté, co mu jeho umění vědecky zpřipomínkovali odborníci, tuto schopnost ztratil. Podle stávajících znalostí bylo létání nemožné.

Skutečný příklad z historie  Vědě trvá kolikrát i víc, než století do objasnění doposud fungujícího. Počátkem minulého století bylo pozorováno, že lidé, mající problém se srdcem, dobře reagují na nitroglycerin. Teprve v 70. - 80. letech 20. století začali lékaři objevovat nezaměnitelnou a důležitou úlohu kysličníku dusnatého (NO), (nikoliv dusného - "rajského plynu"- N2O), v mnoha funkcích lidského těla. (Vedlejším produktem jsou třeba známé preparáty na erekci). Panu Nobelovi tedy můžeme být vděčni i za tuto látku. Za její objev byla mimochodem udělena v 90. letech právě Nobelova cena ve fyziologii a medicíně

Kdo za to může?
Nikoliv klub skeptiků, který chce mít vše "černé na bílém". Za to zpoždění může pochopitelně úroveň vědy, resp. schopnosti ledacos si vědecky ověřit. Připadá mi však krátkozraké odmítat, hanět a zesměšňovat něco, o čemž nevím, jak to funguje. Čemu nerozumím, to nehodnotím. Mohl bych se stát snadno směšným. Výzkumníci to mají ale komplikovanější. Jsou vázáni předpisy a postupy, které jim neumožňují mnohé, byť převratné, objevy pustit dříve "do světa".

Zázraky v rukách laiků
Tak se tedy i lehce stává, že se mnohých nápadů chytají nepříliš seriózní výrobci a obchodníci a nabízejí zoufalým lidem "zázračné" metody a preparáty. Protože se chytnou domněnky, aniž by si ji ověřili.

Praxe mnohdy vědu překvapí

Je dobré být "rozumně skeptický" a neodmítat vše. Třeba jen myšlenka, že mozek umí víc, než ještě nedávno připouštěla lékařská věda, má na svědomí úžasnou vůli, vytrvalost a naději.

Víru, že mnoho nevyléčitelných a nezlepšitelných má šanci.

 

Luk

 

 

Autor: Václav Lukáš | neděle 13.4.2014 9:08 | karma článku: 11,09 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Maminka

11.května měly letos také u nás svátek matky. Mámy, maminky, mamky, mamušky, maminečky, ... Pro každého trochu někdo jiný. Ale všechny mají jedno společné - přivedly nás na tento svět. Daly nám možnost poprat se o to nejlepší žití, jakého jsme schopni. Pomáhají nám, jak umí. Ano, některé moc možností nemají, přesto dělají, co mohou. Proto bychom si měli těch úžasných bytostí vážit a alespoň dnes jim dát znát, že víme, jak jsou pro nás důležité.

11.5.2014 v 19:18 | Karma: 9,12 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Mezinárodní den žen

Je velmi pravděpodobné, že jen zmínka o tomto dni v některých z vás vyvolá značně negativní pocity. Je to však svátek, který má hodně dlouhou mezinárodní tradici. Měl by být především vyjádřením úcty k našim něžným polovičkám. Je napsáno a řečeno mnoho úvah na téma, že "ženy jsou z Venuše a muži z Marsu". Muži i ženy se snaží najít jednotnou řeč, jednotné myšlení, blízké názory. Tak, aby ženy pochopily, proč rádi chodíme na pivo, hrajeme fotbálek. Že je trápení, máme-li ze sebe vysoukat naše niterné pocity. Třeba, co k nim cítíme. Ony to chtějí slyšet, z nás to ale ne a ne vylézt. Proč "TO" ženy potřebují "probrat". Téma, které kolikrát řeší celé hodiny, nám zabere pár minut. Toto téma má spoustu nevyjasněných záhad.

8.3.2014 v 17:05 | Karma: 13,26 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Zdravotnické neziskovky suplují stát?

Asi nezáživné téma, které postrádá dramatičnost většiny článků. Mě ale dost dráždí. Nicméně pokud se nad tím zamyslíte, zjistíte, že to za zamyšlení stojí. Nezisková organizace je úředně právnická osoba, která není primárně zřízena za účelem vytvoření zisku. Obecně se dá říct, že většinou je účelem pomoc, nebo zacelení, či částečné nahrazení mezery v nějaké činnosti. Od doby, co jsem se začal po mrtvici rozhlížet, domnívám se stále více, že funkce většiny neziskových organizací by měli převzít odborníci. Tedy ti, kteří vědí, jak na to. Nebo se mýlím?

9.2.2014 v 9:08 | Karma: 14,92 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Porazila zubatou

Děsivá představa. Je vám 26 let. Po mateřské vás však místo odchodu do práce čeká operace rakoviny, přijdete o prso a následují opakované, psychicky ubíjející, pobyty na onkologii. Setkání s touto krutou diagnózou je vždy velmi těžké. I přes další události, které mladou maminku Janu čekaly, se osudu vzepřela a vyhrála. Dvě děti byly tehdy malé, tak bojovala o to víc.

6.2.2014 v 10:09 | Karma: 10,55 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Michal Viewegh a jeho boj o život

Michal Viewegh přišel málem o život. Jako v jeho předchozích knihách, kde popisuje životní zážitky, líčí své niterné pocity i z této nezáviděníhodné události. Je spisovatel a sděluje nám to tedy formou, kterou umí. Toto není odborná recenze na knihu "Život po životě". Přečetl jsem si ale také recenzi, po které následuje diskuse. Postoje lidí jsou pochopitelně různé. Měly by však mluvit spíše k tématu. Neměly by vyjadřovat svůj osobní vztah k autorovi této knihy. Měly by se spíše zabývat tím, co chce pan Michal Viewegh sdělit.

27.12.2013 v 18:16 | Karma: 19,53 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!