Václav Lukáš

Zdravotnické neziskovky suplují stát?

9. 02. 2014 9:08:07
Asi nezáživné téma, které postrádá dramatičnost většiny článků. Mě ale dost dráždí. Nicméně pokud se nad tím zamyslíte, zjistíte, že to za zamyšlení stojí. Nezisková organizace je úředně právnická osoba, která není primárně zřízena za účelem vytvoření zisku. Obecně se dá říct, že většinou je účelem pomoc, nebo zacelení, či částečné nahrazení mezery v nějaké činnosti. Od doby, co jsem se začal po mrtvici rozhlížet, domnívám se stále více, že funkce většiny neziskových organizací by měli převzít odborníci. Tedy ti, kteří vědí, jak na to. Nebo se mýlím?

Kterých je nejvíc?

Podle statistik vychází, že nejvíce těchto organizací vzniklo a vzniká v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb. Čím to asi je?

Důvody jsou jednoduché

Za těch více než 5 let, co se pohybuji mezi nemocnými i jako pacient, jsem se bytostně s některými problémy setkal a některé pochopil. Některé mi však nejdou na rozum. A není to mrtvicí.

Invalida není komerčně přínosný

Nemocný pacient je pro ekonomický koloběh nezajímavý, nebo je mnohdy vnímán, jako přítěž. Šokem pro mě bylo (v roce 2012) vystoupení zástupce ministerstva financí (ing. ekonom), který zcela vážně vypočítával, zda má cenu starat se o nemocného. Zda a případně za jak dlouho je schopen společnosti vynaložené prostředky vrátit. "U člověka, který onemocní ve věku 20-30 let snad možná". Mě osobně z těchto počtů děsí. Ekonomicky možná vypočitatelné, lidsky ale nezkousnutelné. Trochu to připomíná starověkou Spartu. Poznal jsem hodně invalidů, kteří byli schopnější, než zdraví.

Je to člověk, který jen onemocněl, na chvíli zastavil a stále si zasluhuje úcturucegeneraci.jpg

O pacienta se proto nejvíce zajímají blízcí. Ti cítí cenu zdraví svého nemocného jinak. Zůstává pro ně člověkem. Proto se mu snaží pomoci, jak to jde. Proto zakládají různá sdružení a neziskové organizace. Nemají většinou žádné medicínské vzdělání, ale situací se prodírají o to usilovněji. Shánějí pomoc a informace, kde se dá. Invalida může být kvalitnější, než tělesně zdravý člověk. Ledacos může zvládat daleko lépe.

Neziskové organizace ve zdravotnictví hlavně existují, jako převážně neodborné záplaty toho, co by očekával člověk od odborníků.

luk

Autor: Václav Lukáš | karma: 14.37 | přečteno: 586 ×
Poslední články autora