Václav Lukáš

Michal Viewegh a jeho boj o život

27. 12. 2013 18:16:56
Michal Viewegh přišel málem o život. Jako v jeho předchozích knihách, kde popisuje životní zážitky, líčí své niterné pocity i z této nezáviděníhodné události. Je spisovatel a sděluje nám to tedy formou, kterou umí. Toto není odborná recenze na knihu "Život po životě". Přečetl jsem si ale také recenzi, po které následuje diskuse. Postoje lidí jsou pochopitelně různé. Měly by však mluvit spíše k tématu. Neměly by vyjadřovat svůj osobní vztah k autorovi této knihy. Měly by se spíše zabývat tím, co chce pan Michal Viewegh sdělit.

Kdo nebyl v jeho botách, těžko pochopí

Toto čínské přísloví částečně obhajuje mnohé příspěvky. Z mnoha čiší naprostá nevědomost. Nikdo, kdo to nezažil, neví, jak to může být těžké. ("Sytý hladovému nevěří" a podobné). Autor recenze zřejmě nikdy nic podobného nezažil.

Kdo tomu tedy porozumí?

Někteří diskutující správně poznamenali, že téma této knihy není rozhodně záživné jako bulvár. Nerozebírá strastiplný život některých našich celebrit, ale popisuje běžné komplikace nemocného člověka. Snadněji tedy porozumí lidé s podobnými příběhy.

Knihu považuji za velmi užitečnou

Jsou lidé, kteří něco podobného prožili, nebo prožívají. Pro ně je velmi dobré, když se mohou dočíst, že běžný život i jiných může být také zpestřován téměř identickými zážitky. Navíc pan Michal Viewegh má schopnost popsat je barvitěji a s nadsázkou. Pro zdravé lidi, kteří jsou vnímavější, je to možnost pochopit, jak může nemoc život zkomplikovat. I ty nejjednodušší úkony se mohou stát nepřekonatelným problémem.

Napsáním této knihy jistě pan Michal Viewegh pomůže mnohým v překonání těžkého období života.

Paní Martina Lenková do diskuse napsala: "Pan Viewegh se po těžké nemoci vrátil k tomu, co dělal celý svůj zdravý život a to si myslím obdiv zaslouží".

V tom právě vidím pozitivní vliv této knihy.

Mnoha lidem pomůže v návratu do smysluplného života.


luk

Autor: Václav Lukáš | karma: 19.53 | přečteno: 1775 ×
Poslední články autora