Jak si zachovat zdraví - prevence 2. část

Prevence je levná, pokud ji ale zanedbáme, může to být zlé. Může to být hodně zlé. Může se to ale i hodně prodražit. Nejen ekonomicky, ale hlavně dostane "na frak" dosavadní život. Vztahy, práce i společenské postavení. Na některé otázky jsem se pokusil odpovědět v jednom z dřívějších článků, proto by bylo dobré si ho přečíst.  Dnes odpovím na následující otázky. Je ukazatelem rizika například nějaká změna v krvi? Lze preventivně užívat nějaké vitamíny a minerály? Slyšela jsem, že mrtvice může být spojená s předchozí operací a nemusí to být bezprostředně. A co třeba preventivní ředění krve (někde psali, že je dobré brát půlku anopyrinu). Co by nás mělo varovat? Nemyslím tím už konkrétně ataku, ale čím se preventivně chránit?

Je ukazatelem rizika například nějaká změna v krvi?

Krev obsahuje nejen základní krevní elementy (hlavně známé červené a bílé krvinky), ale i spoustu látek a dalších součástí, které také slouží k tomu, abychom žili bezproblémově. Odchylky jejich množství (od "normálních hodnot", tedy "patologické, abnormální hodnoty") jsou jasným signálem, že se v těle děje něco nesprávného. Těch ukazatelů je mnoho, nebo i tvoří soubory, které nás přivádějí na stopu jednotlivých nemocí. Konkrétně u CMP je třeba sledovat hladinu tuků obecně (nejen cholesterolu, jehož hladinu si organizmus dokonce udržuje. Jeho přítomnost tedy není něco špatného. Vyšší hladina již ano.). Hlídejte tzv. glykémii, což je množství krevního cukru (Jeho odchylky od normy mohou znamenat cukrovku. Minimálně hlídání ve specializované poradně. Cukrovka je často také spojena s obezitou!!!) Dalším parametrem je tzv. hustota, viskozita krve. Je to vlastnost, která výrazně ovlivňuje kvalitu jednoho ze základních úkolů krve - dobré okysličování celého těla. Dobře proudící krev se dostane až do malých vlásečnic a tím je schopna donést vše potřebné až do cíle.   

Lze preventivně užívat nějaké vitamíny a minerály?

Ano, jsou přípravky, které nám pomáhají v prevenci, nejsou však samospasitelné. Jsou pouze součástí všech preventivních opatření. Snadno to lze pochopit na příkladu vytrvalého boje s obezitou. Bez toho, abychom se začali pohybovat a přestali se přejídat, nám žádné zázračné pilulky nepomohou. ŽÁDNÉ!!!  Naši snahu mohou pouze podpořit. Vždy ale pečlivě zvažujte, co pořídíte. Přípravků a potravinových doplňků je plno, podvodníků také. Některé nekvalitní produkty dokonce zdraví škodí. Některé jsou zcela zbytečné. Jsou ale také ty, které nám pomáhají. Ale pozor!!! Vždy se poraďte s lékařem, který zná váš zdravotní stav a ví, jaké berete léky. Vzájemné působení jakýchkoliv přípravků může způsobit i vážné zdravotní problémy. (např., užíváte-li léky "na ředění krve", je třeba se mít na pozoru před doplňky, které tento účinek slibují také - mohlo by dojít ke krvácivým projevům). Tato poznámka souvisí s dalším dotazem.

A co třeba preventivní ředění krve (někde psali, že je dobré brát půlku anopyrinu)?"

Ano, je to dobré. Dokonce v době poměrně velké reklamní kampaně bylo všudypřítomné heslo:"Ano, Anopyrin". Běžné dávkování je 50 - 100 mg ráno. Ale i zde platí pravidlo, že o čemkoliv, co chcete užívat, by měl vědět váš lékař.

Slyšela jsem, že mrtvice může být spojená s předchozí operací a nemusí to být bezprostředně.

Zřejmě mluvili o riziku tzv. embolie, čili vmetku. Příčin cévní mozkové příhody je víc, mohou se i kombinovat. Jakákoliv operace je většinou prováděna zkušeným týmem a ten tato rizika pečlivě zvažuje a hlídá. Pozdější komplikace spíše souvisí s (ne)dodržováním pooperačních doporučení.

Říká se, že se má nekouřit, dodržovat zásady zdravé výživy a hýbat se. Jenomže to postihuje i ty aktivní, ale i děti.

Velkou roli hrají dispozice. Viz výše zmiňovaný článek,ve kterém píši o vlivu genetiky. Je pravda, že mrtvice se pozvolna posouvá k mladším (nejspíše díky stresujícímu a nepříliš vhodnému životnímu stylu). U těch opravdu hodně mladších nese vinu většinou nějaká vrozená vada.

 

Co by nás mělo varovat?

Jednoduše cokoliv, co "se nám nezdá". Člověk se nám může zdát pouze“divný“, lehce zmatený, desorientovaný, agresivní, nebo jinak psychicky změněný (stačí pár jednoduchých otázek, nebo prosba o vykonání jednoduchého pohybu, grimasy a sledovat  správnost  jejich vykonání). Může budit dojem opilého. Je prostě jiný, než ostatní. V horším případě se objevuje viditelnější příznak – špatně se obléká, padají mu předměty z ruky, produkuje nesmyslnou řeč, nebo jen nemůže najít správné výrazy.  Závažná je porucha  vědomí, pád na zem, ochrnutí rukou, či nohou, pomočení se, pokálení se. V KAŽDĚM případě je NUTNÉ OKAMŽITĚ volat záchranku (155, 112) ( i kdyby se nakonec ukázalo, že jde opravdu o opilce, za těmito stavy se mohou skrývat i další závažné choroby).  

luk

Autor: Václav Lukáš | středa 17.7.2013 10:09 | karma článku: 7,79 | přečteno: 444x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Maminka

11.5.2014 v 19:18 | Karma: 9,12

Václav Lukáš

Věda pokulhává

13.4.2014 v 9:08 | Karma: 11,09

Václav Lukáš

Mezinárodní den žen

8.3.2014 v 17:05 | Karma: 13,26

Václav Lukáš

Porazila zubatou

6.2.2014 v 10:09 | Karma: 10,55