Jak si zachovat zdraví - prevence 2. část

17. 07. 2013 10:09:08
Prevence je levná, pokud ji ale zanedbáme, může to být zlé. Může to být hodně zlé. Může se to ale i hodně prodražit. Nejen ekonomicky, ale hlavně dostane "na frak" dosavadní život. Vztahy, práce i společenské postavení. Na některé otázky jsem se pokusil odpovědět v jednom z dřívějších článků, proto by bylo dobré si ho přečíst. Dnes odpovím na následující otázky. Je ukazatelem rizika například nějaká změna v krvi? Lze preventivně užívat nějaké vitamíny a minerály? Slyšela jsem, že mrtvice může být spojená s předchozí operací a nemusí to být bezprostředně. A co třeba preventivní ředění krve (někde psali, že je dobré brát půlku anopyrinu). Co by nás mělo varovat? Nemyslím tím už konkrétně ataku, ale čím se preventivně chránit?

Je ukazatelem rizika například nějaká změna v krvi? prevcholesterolucpavanicev.jpg

Krev obsahuje nejen základní krevní elementy (hlavně známé červené a bílé krvinky), ale i spoustu látek a dalších součástí, které také slouží k tomu, abychom žili bezproblémově. Odchylky jejich množství (od "normálních hodnot", tedy "patologické, abnormální hodnoty") jsou jasným signálem, že se v těle děje něco nesprávného. Těch ukazatelů je mnoho, nebo i tvoří soubory, které nás přivádějí na stopu jednotlivých nemocí. Konkrétně u CMP je třeba sledovat hladinu tuků obecně (nejen cholesterolu, jehož hladinu si organizmus dokonce udržuje. Jeho přítomnost tedy není něco špatného. Vyšší hladina již ano.). Hlídejte tzv. glykémii, což je množství krevního cukru (Jeho odchylky od normy mohou znamenat cukrovku. Minimálně hlídání ve specializované poradně. Cukrovka je často také spojena s obezitou!!!) Dalším parametrem je tzv. hustota, viskozita krve. Je to vlastnost, která výrazně ovlivňuje kvalitu jednoho ze základních úkolů krve - dobré okysličování celého těla. Dobře proudící krev se dostane až do malých vlásečnic a tím je schopna donést vše potřebné až do cíle.

Lze preventivně užívat nějaké vitamíny a minerály? prevenceleky.jpg

Ano, jsou přípravky, které nám pomáhají v prevenci, nejsou však samospasitelné. Jsou pouze součástí všech preventivních opatření. Snadno to lze pochopit na příkladu vytrvalého boje s obezitou. Bez toho, abychom se začali pohybovat a přestali se přejídat, nám žádné zázračné pilulky nepomohou. ŽÁDNÉ!!! Naši snahu mohou pouze podpořit. Vždy ale pečlivě zvažujte, co pořídíte. Přípravků a potravinových doplňků je plno, podvodníků také. Některé nekvalitní produkty dokonce zdraví škodí. Některé jsou zcela zbytečné. Jsou ale také ty, které nám pomáhají. Ale pozor!!! Vždy se poraďte s lékařem, který zná váš zdravotní stav a ví, jaké berete léky. Vzájemné působení jakýchkoliv přípravků může způsobit i vážné zdravotní problémy. (např., užíváte-li léky "na ředění krve", je třeba se mít na pozoru před doplňky, které tento účinek slibují také - mohlo by dojít ke krvácivým projevům). Tato poznámka souvisí s dalším dotazem.

A co třeba preventivní ředění krve (někde psali, že je dobré brát půlku anopyrinu)?"

Ano, je to dobré. Dokonce v době poměrně velké reklamní kampaně bylo všudypřítomné heslo:"Ano, Anopyrin". Běžné dávkování je 50 - 100 mg ráno. Ale i zde platí pravidlo, že o čemkoliv, co chcete užívat, by měl vědět váš lékař.

Slyšela jsem, že mrtvice může být spojená s předchozí operací a nemusí to být bezprostředně.

Zřejmě mluvili o riziku tzv. embolie, čili vmetku. Příčin cévní mozkové příhody je víc, mohou se i kombinovat. Jakákoliv operace je většinou prováděna zkušeným týmem a ten tato rizika pečlivě zvažuje a hlídá. Pozdější komplikace spíše souvisí s (ne)dodržováním pooperačních doporučení.

Říká se, že se má nekouřit, dodržovat zásady zdravé výživy a hýbat se. Jenomže to postihuje i ty aktivní, ale i děti.PREVrikajizekourenizabiji.jpg

Velkou roli hrají dispozice. Viz výše zmiňovaný článek,ve kterém píši o vlivu genetiky. Je pravda, že mrtvice se pozvolna posouvá k mladším (nejspíše díky stresujícímu a nepříliš vhodnému životnímu stylu). U těch opravdu hodně mladších nese vinu většinou nějaká vrozená vada.

Co by nás mělo varovat?

Jednoduše cokoliv, co "se nám nezdá". Člověk se nám může zdát pouze“divný“, lehce zmatený, desorientovaný, agresivní, nebo jinak psychicky změněný (stačí pár jednoduchých otázek, nebo prosba o vykonání jednoduchého pohybu, grimasy a sledovat správnost jejich vykonání). Může budit dojem opilého. Je prostě jiný, než ostatní. V horším případě se objevuje viditelnější příznak – špatně se obléká, padají mu předměty z ruky, produkuje nesmyslnou řeč, nebo jen nemůže najít správné výrazy. Závažná je porucha vědomí, pád na zem, ochrnutí rukou, či nohou, pomočení se, pokálení se. V KAŽDĚM případě je NUTNÉ OKAMŽITĚ volat záchranku (155, 112) ( i kdyby se nakonec ukázalo, že jde opravdu o opilce, za těmito stavy se mohou skrývat i další závažné choroby).

luk

Autor: Václav Lukáš | středa 17.7.2013 10:09 | karma článku: 7.79 | přečteno: 444x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 249 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 426 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1077
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...