Václav Lukáš

Děsivá zkušenost

30. 04. 2013 9:08:07
Denně zemře jen v České republice zhruba jeden autobus lidí v důsledku podceňované hrozby. Tato choroba znamená denně více než 100 nově nemocných. V jednom blogu píši o množství lidí a o tomto nebezpečí více. Třetina pacientů umírá během krátké doby, až 60 procent nezvládne víc, než pět let, až 50 procent je trvale závislých na pomoci. Protože tento fakt není zanedbatelný a ohrožuje nejen jednotlivce, ale i celé rodiny, věnuje se této problematice stále více pozornosti. Je o ní určitě dobré vědět víc, než o tématech bulváru.

Co se událo?anovinarskemikrofony.png

Dne 25.4. 2013 proběhlo pod záštitou paní poslankyně Lenky Kohoutové v prostorách sněmovny parlamentu v Praze setkání s novináři. Ústředním tématem byla cévní mozková příhoda ("ictus", "mrtvice", "pepka"). Hlavními přítomnými lékařskými odborníky byli Profesoři MUDr. Richard Češka, MD, PhD - president České internistické společnosti ČLS JEP z centra obehhornipolovina.jpg
preventivní kardiologie, MUDr. Miloš Táborský, CSc, FESC,MBA , primář I. interního odd. FN Olomouc a zakladatel a ředitel společnosti "ICTUS " pan Jan Dohnálek.

Proč?avarovnepriznaky.jpeg

Protože odborníci mají hodně co povědět k problematice, která nás zajímá, měli se novináři i na co ptát. Především se hovořilo o rizikových faktorech , možnostech léčby a nutnosti, dostat pacienta co nejdříve k odborné pomoci. Z diskusních příspěvků k vyšlému článku o tomto setkání (na internetu) se potvrzuje bohužel nedobrý stav péče, i když se pacienta podaří do zdravotnického zařízení včas dopravit (Moje osobní zkušenosti jsou také přinejmenším rozpačité . O transportních možnostech se mluví také hodně, zejména v souvislosti s dojezdovou vzdáleností sanitek. To je ale faktor, který mohou zdravotníci ovlivňovat pouze částečně.

A co veřejnost?

O "neutuchajícím a upřímném" zájmu dosud zdravých lidí však svědčí nejen některé diskusní příspěvky, ale také fakt, že články k podobným tématům beznadějně zapadají mezi zprávami o různých tragédiích, neštěstích a dalších nás se "přímo dotýkajících" událostí. Otázky okolo CMP zajímají pouze lidi, kteří s tímto mají s tímto nepříjemným zážitkem vlastní zkušenost. Ostatní raději hltají bulvár. To ale není žádné převratné zjištění. A mnoho se s tím ani nic neudělá.

Proto čeká ještě hodně úsilí, které určitě přinése zlepšení povědomí o CMP a prevenci před ní. Alespoň v to doufám. (o prevenci píšu také zde)aSCHEMAstroke.jpeg
akrvacenidokomorCT.jpeg
aFAST.jpeg

luk

Autor: Václav Lukáš | karma: 16.10 | přečteno: 1482 ×
Poslední články autora