Václav Lukáš

Prevence a jaká vyšetření - důležitý dodatek

28. 02. 2013 16:17:18
Něco zachránit nejde. Hodně ale můžeme zvládnout sami a levněji. Ačkoliv se toto téma bezprostředně nedotýká jen poškození mozku ve spojení s cévní mozkovou příhodou, považuji za nutné o něm mluvit. I proto jsem do úvodu zvolil obrázky, týkající se dalšího nepříjemného onemocnění - rakoviny prsu. Minule jsem psal o prevenci, která je přímo závislá na nás. Jsou ovšem i další možnosti, které se dají provádět ve spolupráci s odborníky. Mám na mysli celou škálu monitorovacích vyšetření, od těch nejjednodušších až po ty složitější.

Menší zátěž pro tělo i peněženkuPREVpacientrozhazujepenize.jpg

Zátěž pro organismus je nesrovnatelně menší, skoro zanedbatelná. V případě, že vyšetření včas neprovedeme, nebo pravidelně provádět nezačneme. A to ve srovnání s poruchami zdraví, které včas neodhalíme. Rozdíl pak bývá obrovský. To se ale týká i psychických a společenských násedků. Velký význam těchto preventivních vyšetření je zejména u nemocí dědičných, jako jsou onemocnění oběhového aparátu a nádory. Tito „hlídači“ se nazývají „screeningová vyšetření“, jakási „vyhledávací, zachytávací vyšetření“.

Která to jsou?PREVtlakomer.jpg

Mezi ta nejjednodušší (proveditelná doma) patří měření krevního tlaku, srdečního tepu, samovyšetření prsu. Eventuální přítomnost jakékoliv „bulky“ (uzliny), znaménka, pihy, krve v moči, ve stolici, či čehokoliv, co není normální, co vás znepokojuje.*), hlaste. Nestaňte se hypochondry, ale rozumně se KONTROLUJTE!!! Nebudu se o jednotlivých metodách teď rozepisovat, protože se domnívám, že podrobnějších informací je k dispozici mnoho. (pokud by byl zájem, mohu je konkrétněji probrat).

A laboratoř? laboratorIKEM.jpg

Mezi zdánlivě složitější patří ta vyšetření, která jsou závislá buď na laboratoři, nebo odborném lékaři. VŽDY však zajděte VČAS ke svému praktickému lékaři, který vás jistě řádně vyslechne, vyšetří a následně zajistí příslušné kroky. Ženy by NEMĚLY zanedbávat pravidelné gynekologické prohlídky, muži po padesátce ( nejpozději) by si měli nechat vyšetřit konečník(Ne, zda mají hemoroidy-ty má skoro každý, ... ale v jakém stavu jsou. Tak lze dobře získat informace o prostatě a ev. rakovině tlustého střeva).

Není to projev slabošstvíPREVpstrosahlavavpisku.jpg

Není ostuda myslet na prevenci. Schovávat hlavu do písku, jako pštros, není určitě rozumné. Mnohému se dá předejít. Jakákoliv změna (třeba i zdánlivá prkotina) může signalizovat budoucí průšvih, následně i značné psychické, ale i ekonomické problémy.

*) Jak je to s tím znepokojením?

Nepozorujte se, jako hypochondři. Nebuďte ale, jako jeden pán, který přišel teprve ve chvíli, kdy si již nemohl nasadit čepici. V týlní krajině mu totiž vyrostl ohromný nádor. Naštěstí nezhoubný a poměrně dobře odstranitelný. Dopadlo to dobře. Lepší je tedy chovat se, jako rozumný hypochondr (i když takového jsem nikdy nepoznal- buď je jedno, nebo druhé :-)), než něco zanedbat.

luk


Autor: Václav Lukáš | karma: 10.15 | přečteno: 650 ×
Poslední články autora