Prevence je levná, pokud ji ale zanedbáme, může to být zlé

11. 02. 2013 18:40:30
Cituji jeden příspěvek do diskuze, který jasně ukazuje na základní otázky. Na všechny postupně odpovím. "Ale jak se dá obrnit proti mrtvici? Já vím, nekouřit a dodržovat zásady zdravé výživy a hýbat se. Jenomže to postihne i ty aktivní, i děti. Co by nás mělo varovat? Nemyslím tím už konkrétně ataku, ale čím se preventivně chránit? Je ukazatelem rizika například nějaká změna v krvi? Lze preventivně užívat nějaké vitamíny a minerály? Slyšela jsem, že mrtvice může být spojená s předchozí operací a nemusí to být bezprostředně. A co třeba preventivní ředění krve (někde psali, že je dobré brát půlku anopyrinu)?" Některé odpovědi vyžadují samostatný článek, či delší odpověď. Proto příště.

Problém nastane, když to nečekáme ... a nevhodněprevenceproblem.jpg

Potkal jsem bohužel hodně příběhů generálních ředitelů, majitelů firem – všichni dříve nepostradatelní, nyní nemocní a neschopní vykonávat svou dřívější práci alespoň částečně. Natož ...

Co to mrtvice vlastně je?

Jakékoliv poškození mozku, způsobeného horším zásobením mozku kyslíkem a živinami. Podrobněji o ní píšu na http://www.pomrtvici.cz/news/mrtvice/

Co to je prevence a kde se vzala?prekvapenazena.jpg

Měla by směřovat k omezení nevhodných vlivů. Obvyklá odpověď zní: nekouřit, dodržovat zásady zdravé výživy a hýbat se. To je pravda. Lidé odjakživa její principy používají. Natírají ploty, ošetřují boty, domácím mazlíčkům dávají to nejkvalitnější jídlo. Vlastnímu dítěti však ten samý luxus neposkytnou. Donedávna děti požívaly cokoliv, co zaplnilo žaludek, a nějakým způsobem ošálily nervový systém, aby neměly pocit hladu. Obrana velkovýkrmen a výrobců čehokoliv, co se podobá jídlu, je mohutná a hůře překonatelná. Zejména proto, že s jednoduše přístupnou konzumací jejich produktů, je spojen ekonomický profit. A ne malý. (Docela mě pobavila zástupkyně masného průmyslu, když se 'spravedlivě' a rezolutně rozhořčila:"Jak mohou chtít lidé v párcích maso, když 1 kg samotného masa je dražší".) Proto do našich životů přichází povědomí o péči o své zdraví trochu více teprve až nyní, ale přece.

Prevence je nepohodlná a ve společnosti k smíchuprevencenakuppotravin.jpg

Je velmi důležitá, mnohdy však nepohodlná. Vyjádření o nelehké cestě základních zásad, jak pečovat o své zdraví, se zmiňuji schválně. Je nejen „nepohodlná“, ale i „nepopulární“, „divná“ , . . . prostě prevence není ještě vžitá. Zatím je běžnější ve sportu.Tam je na úrovni jejího dodržování závislý výkon a zisk. Obvyklejší je věnovat se sportu z křesla před televizí, baštit flákotu bůčku a případně si u toho ještě zapálit. Kdo chce něco jiného, bývá centrem posměšků. Většinou hloupých.

Vliv genetiky

Jestliže je v rodině nějaké závažné onemocnění, jak moc se mám bát? Mohu očekávat totéž? Pravděpodobnost je vyšší. Je-li v rodině dědičná nemoc, měl bych se chránit víc. Je-li v rodině rakovina plic, je vhodné nekouřit. Měl-li v rodině někdo mrtvici, měl bych dodržovat preventivní opatření cévních nemocí. Když se budu chovat povšechně preventivně dobře, určitě tím nic nezkazím.

Prevence není nic novéhohippocrates.png

Již Hippokrates 400 l.př.n.l. použil slovo „DIETA“ a myslel tím:

  • DOSTATEČNÝ POHYB
  • KVALITNÍ STRAVOVÁNÍ
  • PSYCHICKOU POHODU

Tedy žádné nesmyslné změny stravování, avšak nějaký způsob, který zajistí kvalitní výživu společně s dalšími dvěma podmínkami.

Mé doporučení pochopitelně zní: ODPOČÍVEJTE, RELAXUJTE, pro latiníky „CARPE DIEM“. Chovejte se zdravě, normálně. Nežijte ale ve strachu z nemocí.

Další články, související s prevencí, budou následovat. Jak jsem zmínil v tom předposledním, můj blog chci především věnovat těm doposud zdravým.

luk

Autor: Václav Lukáš | pondělí 11.2.2013 18:40 | karma článku: 11.55 | přečteno: 711x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 182 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 318 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.53 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1077
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...