Šok, tragédie, příšerné

29. 01. 2013 9:08:07
No to je hrůza. To je to, co okamžitě napadne každého zúčastněného této události. Mýlíte se. Nemluvím o volbách. Ano, existuje ještě horší situace, než jsou volby. Vždyť (vždy) je to náhlý a nečekaný zásah do života. Ať je to úraz, mrtvice, či jakákoliv podobná příhoda. Především je to zápas nemocného. ON se musí nejvíce vyrovnávat se všemi nepříjemnými myšlenkami. Zejména ON by měl začít intenzivně, trpělivě, vytrvale a většinou i dlouhodobě začít pracovat na návratu.

Úloha rodiny a blízkých rodinastastna.jpg

Rodina a nejbližší jsou ti, kteří posilují a pomáhají vytvářet motivaci k dennodennímu zápasu. Na rozdíl od sportovního utkání se toto nehraje na předem určený čas. Nekončí hvizdem rozhodčího, nebo nějakou sirénou. Je to ale vždy morální boj. Vítězit může často jen psychicky silný a odolný jedinec. V psychické přípravě můžete hodně pomoci právě VY, NAŠE OPORY, naši milovaní blízcí

První chvíleblesksevtvi.jpg

Jsou dramatické . Stejně, jako ten blesk, nepřichází pouze jeden úder. Ještě se nás snaží často dorazit další 'příjemné' události. Pokud se je podaří překonat (převážně úloha profesionálů), nastávají chvíle dalších období. Postupně sílí úloha blízkých. 'Vyškrábete se z propasti, přehoupnete přes okraj na rovinu' a teprve teď začíná ten pravý boj .

Vše teprve začínábludiste.jpeg

Doposud zdravý člověk se náhle ocitá uprostřed bludiště. Pokud 'je mu dáno', má sílu dostat se ven. Vzniklo nějaké omezení, porucha, oslabení (obrna). Není kolikrát podstatné, proč se tak stalo. Zda mrtvice, úraz, infekce, či jiná příčina. Je vcelku jedno, co to způsobilo. Je to samozřejmě rozhodující pro úvahy o budoucnosti. Některé důvody připouštějí větší zlepšení, některé menší a jiné zase dokonce návrat do běžného života bez omezení.

Každý je jiný

Cesta trvá různě dlouho. U obvyklé "cévní mozkové příhody" lze spíše očekávat delší průběh. Je však třeba pamatovat na to, že v délce rehabilitace obecně žádná omezení neexistují. Nikdo není nikdy oprávněn říkat, že rehabilitace bude tvat tak a tak dlouho. Že, pokud nedošlo ke zlepšení do doby 'x', zlepšení očekávat nelze. Již několikrát jsem uváděl, že je 'vše je jinak' a 'člověk nikdy neví'. Jak zpívá Jarek Nohavica:"...dokud se zpívá, ještě se neumřelo ..."

Vlastní zkušenostpomrtvici.png

Já sám jsem měl tu první větší mrtvici v lednu 2009 a stav se stále zlepšuje. Pozvolna. Nepoddal jsem se tomu, vytrvale se snažím něco dělat. Předchozímu stavu a schopnostem se to ale nevyrovná. Něco se pokazilo hodně. Nabízel jsem své zkušenosti - hlavně tu -'lékař-pacient'. Protože ale nejsem komerčně stoprocentně výkonný, prakticky nikoho to nezajímá. . Ta skutečnost je smutná. A tak jsem 'jen' založil své stránky a tento blog.. Doufám, že alespoň takto budu moci pomáhat nemocným a jejich blízkým. Ale je možno naučit se i něčemu novému, posílit jinou schopnost, nebo se věnovat tomu, na co dříve nebyl čas. Existují i organizace a spolky, které velmi často založily a provozují osoby do těchto problémů nedobrovolně zatažené. Nejvíce však záleží na člověku a jeho blízkých, jak se s tím vyrovnají.

Toto je naše volba

Snažit se žít co nejlépe. Pište mi, jak se Vám to daří. Nejste sami v tom průšvihu.

Mnoho sil a vytrvalosti Vám přeji,

luk

Autor: Václav Lukáš | úterý 29.1.2013 9:08 | karma článku: 19.74 | přečteno: 1863x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 218 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 375 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1077
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...