Hysterie okolo volby stoupá - toho si nelze nepovšimnout.

23. 01. 2013 9:08:07
Dění okolo jednotlivých prezidentských kandidátů nabírá síly. Sobotní volba se blíží. Nevraživost proti stoupencům druhého vyvoleného skoro až hystericky a nehezky stoupá. Téměř, jako když se blíží fotbalový zápas "BANIK v. SPARTA". Lidi zapomínají, že jsou lidmi. Měl jsem předsevzetí, tomuto se nevěnovat. Přesto mi to nedalo. Domnívám se, že volbě prezidenta se bude věnovat plný internet. Bouřlivě a zasvěceně. Mě však v souvislosti s mými zkušenostmi napadlo popsat aspekty jiné volby. Pro život nepochybně důležitější.

Osobní volba

Obě volby jsou volbami jedince. Ta, o které chci hovořit, je ale výrazně intimní. Silná, důležitá a vlivná. Ten, kdo se dostane do zdravotních potíží, řeší hlavně sebe. Na lůžku je VŽDY jen jedno tělo a jedna mysl. Obojí je až neuvěřitelně propojené a navzájem ovlivnitelné.

Na mysli záleží moc mysljasna.jpg

Abych parafrázoval pana Hanáka: "MOC, NEBO NEMOC". Někdo říká vůle, sportovci spíše morálně-volní vlastnosti, někdo "zabejčenost". Vždycky je to ale především člověk, který se vyrovnává s určitým problémem. Do určité míry není ani rozhodující, jak velké obtíže to jsou. Jejich velikost bývá taková, jakou člověk připustí. Nad obyčejným škrábnutím jeden mávne rukou a druhý málem volá záchranku, protože se cítí v ohrožení života. Hrával jsem lední hokej a těch ran, které jsem schytal bylo nepočítaně, někdy to i docela bolelo. Představitelé některých sportů by je zpracovali třeba i desetiminutovým svíjením se na trávníku s bolestivými grimasami, dokládajícími, jak strašné utrpení to je. :-). Ano, často je to účel. Získat třeba trestný kop proti soupeři. Nebo jinou výhodu. To byl jen příklad. Podobné se odehrává i u nemocného.

A jak?

Jsou známé doby marodění u konkrétních chorob. Praxe ale bývá jiná. Mám kamaráda, který se, po operaci výhřezu meziobratlové ploténky ("plotny"), pokoušel po 14 dnech hrát volejbal. Na revers. Ano, je to individuální. Kromě osobního postoje přistupuje ještě různorodost postižení. Přesto!!! :-). U nás na oddělení byl vžitý termín "východní plotna". I mí kolegové, nyní z ciziny, s ním souhlasili. Kdo ví, zda ho nevymysleli :-). Účel mého vyprávění je však o něčem jiném. Pacient přijel s velkými obtížemi vlakem. Po operaci měl většinou značné pooperační komplikace, včetně teplot, doléčování se táhlo a transport domů byl často prováděn letecky. Celý případ pokračoval četnými problémy. Asi chápete, o čem a proč mluvím.

Jaká tedy volba?volbatvarezdivadla.jpg

Pacient svým přístupem, svojí volbou, rozhoduje, jaký bude průběh. Domnívám se, že na toto téma bychom napsali mnoho blogů a našli hodně potvrzujících příkladů. Jistě jste slyšeli o lidech, kteří to nevzdali a naopak těch druhých. V dokumentu pro ČT 2 http://www.ceskatelevize.cz/porady/1102412465-rodinne-krizovatky/311294340070016-porucha/ můj kolega - nyní primář, poté, co se seznámil s mou dokumentací, prohlásil:" Václave, ty jsi ale měl štěstí". Právě znám díky mému webu čerstvý případ muže okolo 60 let, který měl v prosinci 2012 poměrně těžkou CMP, přežil a nyní již úspěšně rehabilituje. Jeden spolupacient byl zprvu ochrnutý na všechny čtyři. Teď řídí auto a pracuje i na PC. Takových krásných případů existuje mnoho

Jestli máte také podobné příklady, napište mi je, pomůže to i dalším. Děkuji.


luk

Autor: Václav Lukáš | středa 23.1.2013 9:08 | karma článku: 8.82 | přečteno: 689x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.18 | Přečteno: 531 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1077
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...